El ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, ha defensat avui al Congrés les declaracions que va realitzar sobre Catalunya i l'ús de la força policial l'1-O davant els qui el qualifiquen d'"autoritari" o "radical" i ha criticat els qui per ignorància qüestionen la qualitat democràtica d'Espanya. "Puc ser un radical, però en defensa de la democràcia i l'Estat de Dret, més val ser un radical que un tebi", ha dit.

En la seva compareixença davant la comissió d'Afers Estrangers del Congrés, Dastis s'ha expressat així en resposta al diputat d'ERC Joan Tardà, que ha assegurat que molt dels països que van defensar la postura del Govern sobre Catalunya ho van fer més per "interessos creuats" que per "un reconeixement de la qualitat democràtica d'Espanya".

Dastis ha considerat que és "perfectament normal" que altres països "tampoc vulguin que hi hagi moviments secessionistes", perquè no és lògic que "en un país democràtic, organitzat i estructurat" una part "se'n vulgui separar de manera unilateral, il·legal i violentant les normes democràtiques com es va intentar fer a Catalunya". A això s'hi uneix que "la qualitat democràtica d'Espanya és molt difícil posar-la en qüestió", malgrat que "hi ha qui parla de 'francolàndia'", ha comentat Dastis.

"A vegades no dono crèdit a com la gent pot parlar sense coneixement de causa i sense sentit, i ho atribueixo a una voluntat determinada i no només a desconeixement", ha dit Dastis, que ha afegit que "a vegades un va pel carrer, i la joventut espanyola no sap encara que qui és Franco, quan han passat més anys des de la seva mort que els que va ser en el poder".

Per al ministre, "quan un veu els drets dels quals gaudeixen els espanyols, que estan entre els més avançats, un es pregunta què hi ha darrere d'acceptar que a Espanya falta qualitat democràtica".

Un dels mandataris "més autoritaris"

Dastis també ha respost al fet que el diari britànic The Guardian l'hagi inclòs a la llista de mandataris "més autoritaris" pel seu ús de notícies falses o "fake news" en relació amb l'ús de força policial el passat 1 d'octubre. "Cada diari és lliure de publicar el que li sembli", ha respost Dastis, per a qui "més 'fake news' han aparegut a les pàgines del Guardian de les que jo hagi pogut dir o mantenir en qualsevol moment". Per això, ha rebutjat el qualificatiu de "radical" per les seves opinions sobre la violència policial.

"Honestament, que hi va haver ús de la força l'1 d'octubre és indiscutible", ha dit Dastis, que ha explicat que -segons el seu parer- es va tractar d'un "ús reactiu" de la força i per complir un mandat judicial, "que no s'hagués produït si no els haguessin impedit complir amb la seva obligació".

Posteriorment, tot això "va ser explotat amb imatges que el propi Guardian va reconèixer que no corresponien amb la realitat", ha prosseguit el ministre, que ha exclamat: "El primer que haurien de fer és aclarir-se!". Per a Dastis, la situació actual del Regne Unit "fa que hagin perdut alguns referents, cosa que tothom és susceptible que li passi en un moment o en un altre".

"En definitiva, que puc ser un radical, però en defensa de la democràcia i l'Estat de Dret: més val ser un radical que un tebi", ha dit per acabar.