Nicolás Maduro, Bashar al-Assad... i ni més ni menys que el ministre d'Exteriors espanyol Alfonso Dastis. Aquests són els líders polítics “autoritaris” del món que Donald Trump hauria alimentat des que és l'abanderat de les fake news (o notícies falses), segons publica The Guardian.

La notícia ve arran dels premis a les fake news que el president nord-americà s’ha inventat i ha lliurat recentment, i dels quals han sortit guardonats els principals mitjans dels Estats Units.

Per The Guardian, que Trump defensi que qualsevol notícia negativa contra ell és falsa, ha donat “una nova arma” a dirigents polítics d’altres països per justificar “atrocitats i abusos contra els drets humans”.

A la llista, es troba el ministre d’Afers Exteriors espanyol, Alonso Dastis, que ha sortit escaldat per la violència policial del referèndum de l’1 d’octubre.

Aleshores, el titular d’Exteriors va dir a la BBC que algunes imatges d’aquell dia “eren falses”, però The Guardian deixa clar que els vídeos de “policies colpejant la gent que intentava votar” existeixen.

Els ‘companys’ de Dastis

Entre els altres líders autoritaris suposadament alimentats per Trump, hi ha el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, que ha estat criticat “arreu del món” per “assaltar” les llibertats democràtiques del país.

També Bashar al-Assad, president de Síria, que ha estat el responsable “d’alguns dels pitjors abusos de drets humans a la història moderna”.

Completen la llista el govern de Myanmar, els mitjans de comunicació públics de la Xina i el ministeri d’Afers Estrangers de Rússia.