El ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, ha avisat aquest dilluns que la decisió de reactivar l'ordre europea de detenció i lliurament (OEDE) sobre el president en funcions Carles Puigdemont, ara que ha viatjat a Copenhaguen, és una qüestió que li correspon als jutges decidir, però que "ja veurem" si manté la llibertat de moviment que posseeix dins de la Unió Europea.

"El senyor Puigdemont està subjecte a un procediment a Espanya. Fora d'ella, de moment, els seus moviments són lliures dins de la Unió Europea, però ja veurem. Prefereixo no pronunciar-me", ha expressat, en declaracions als mitjans a Brussel·les.

Dastis ha optat per no aclarir si el govern espanyol és partidari d'aquesta activació, ni com valora que Puigdemont es desplaci dins de la Unió Europea i ha insistit que és un assumpte que ha de dirimir la Justícia.

"És una qüestió que correspon als jutges i decidir", ha insistit, després de subratllar que el cas de Puigdemont és una qüestió "sotmesa a tramitació judicial" i que el govern español "no té gaire a dir".

Puigdemont ha volat a primera hora d'aquest dilluns de Brussel·les a Copenhaguen per participar en una conferència sobre la situació política en Catalunya organitzada per la Universitat de Copenhaguen, després que s'oferís al centre universitari per participar en un acte d'aquestes característiques.

La Universitat de Copenhaguen ha cursat una invitació a l'ambaixada d'Espanya al país perquè algun dels seus representants assisteixi, si així ho desitja, com a públic. Referent a això, el ministre ha dit que no coneix els detalls, però que sí que hi haurà algú de l'ambaixada: "Normalment, quan a un el conviden, hi va, sí."