El ministre espanyol d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, considera que els que denomina "escapats", en referència al Govern a l'exili, "no tenen ara més eco del que han tingut en el passat", malgrat que la premsa i les cancelleries europees tracten diàriament de l'assumpte.

Així ho afirma en una entrevista al diari El Mundo, on afirma que "totes les maniobres que tracten de fer els independentistes per desafiar a l'Estat de Dret, a Espanya i a la democràcia estan condemnades al fracàs" i afegeix que els socis europeus tenen "manifestament clar" que el que ha succeït en Espanya és un atac a l'Estat.

Per això considera que "el que ha estat una victòria de l'Estat ha estat l'actuació continuada dels jutges" i que la campanya independentista de desprestigi a Espanya es contraresta "explicant la realitat, l'actuació dels poders de l'Estat i el respecte a la democràcia de cada un dels passos que fem per respondre".

"Circ ambulant"

Dastis opina, sobre la situació dels exiliats, que "això s'està convertint en una espècie de circ ambulant que no porta enlloc". "El que haurien de fer és permetre que a Catalunya hi hagi un Govern que resolgui els problemes dels ciutadans. Mentre no ho facin, ho farem nosaltres amb el 155", afegeix.

Segons l'opinió del titular d'Exteriors "els moviments populistes han posat a prova el propi sistema democràtic d'alguns dels nostres països socis i davant això només es pot esforçar-se perquè prevalgui la informació veraç i, de nou, el respecte a l'Estat de Dret".

Sobre la seva particular implicació per aclarir la situació en altres països quan és interpel·lat sobre això, Alfono Dastis assenyala que "el que intento explicar sempre que se'm pregunta és que a Espanya qualsevol aspiració política és legítima, però que per canalitzar aquesta aspiració és necessari que es respecti l'imperi de la llei i, sens dubte, l'ordre constitucional".

"Impulsors de la llibertat"

La detenció de Carles Puigdemont a Alemanya és valorada pel ministre en el sentit que "nosaltres hem estat sempre entre els principals impulsors de la construcció de l'espai de llibertat, Seguretat i Justícia, i tot el que pugui millorar-se en aquest sentit tindrà el suport d'Espanya".

"És evident que si hi ha la lliure circulació de persones a Europa, és necessari dotar-se dels instruments jurídics adequats", afegeix.

En aquest sentit, aclareix: "l'ordre d'arrest europea i el reconeixement mutu de resolucions judicials són dues de les eines fonamentals. La UE és una comunitat de dret que es basa en què tots compartim uns principis i valors fonamentals".

Les demandes del secessionisme davant del Comitè de Drets Humans de Nacions Unides són segons la seva opinió "una comunicació" en la qual els demandants diuen ser víctimes d'una violació dels drets enunciats en el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de 1966. "El Comitè que s'ocupa d'aquest Pacte no és un òrgan jurisdiccional i les seves decisions no són vinculants". "El Comitè ha demanat informació a Espanya, que es tramitarà d'acord amb el nostre ferm compromís cap aquesta institució" diu Alfonso Dastis.