El ministre espanyol d'Exteriors, Alfonso Dastis, ha assegurat aquest dijous que li consta que cap país de la Unió Europea (UE) "té dubtes" sobre la situació jurídica de Catalunya respecte a l'ordenament constitucional espanyol. Aquestes declaracions arriben després que aquest dimarts el seu antecessor en el càrrec, José Manuel García-Margallo, admetés que des del ministeri es van pressionar països perquè es posicionessin contra Catalunya.

"Tenim meridianament clar quina és la situació jurídica d'aquesta qüestió. I em consta que no hi ha cap Estat membre que tingui dubtes sobre això. Nosaltres, naturalment, prosseguim amb la nostra tasca d'explicació de quin és l'ordenament constitucional i la situació jurídica a Espanya", ha declarat Dastis a Brussel·les.

D'altra banda, el ministre Dastis ha negat que l'apel·lació que previsiblement faran aquest dissabte els caps d'Estat i de Govern de la UE al respecte a l'Estat de Dret als Estats membres en la Declaració de Roma tingui relació amb el procés sobiranista a Catalunya.

"No és una qüestió d'al·lusió a Catalunya ni a res. Veurem el text, el text no està encara tancat o acordat. Es farà el proper dissabte", ha explicat Dastis, en ser preguntat si el Govern espanyol ha aconseguit incloure aquesta referència expressa en el text de la declaració per Catalunya.

Dastis s'ha mostrat convençut que la Declaració de Roma farà una referència al respecte a l'Estat de Dret i ha deixat clar que és una cosa que és vàlida per a "tots". "La Unió Europea és una Unió de Dret, la comunitat europea és una comunitat de dret i això no ho canviarà res ni ningú", ha insistit.