L'ombra de la corrupció segueix sobrevolant la Unió Europea després de l'escàndol del Qatargate. Una investigació del diari Politico revela un escàndol en el qual estarien implicats set membres de la Comissió Europea, entre ells l'alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell. Segons la investigació, aquests comissaris europeus van acceptar allotjaments gratuïts durant els últims tres anys per part de governs de fora de la UE, com de Qatar, Jordania, Uzbekistan, Marroc i Israel. Malgrat els dubtes ètics d'aquesta invitació, els comissaris europeus defensen que "tot estava dins de les normes".

L'allotjament gratuït de Borrell 

Josep Borrell va rebre allotjament gratuït en les seves visites de treball a Qatar i Uzbekistan, i també en les seves dues visites a Jordània, segons el que apunten les dades de la investigació. La resposta d'un portaveu de la Comissió sobre els viatges de Borrell va ser afirmar que "ha de realitzar moltes missions a tercers països" per complir les seves funcions i representar la UE. "Els costos de les seves missions van ser coberts principalment per la Comissió", va assegurar el portaveu. Malgrat que va apuntar que, en concret, en els viatges a Qatar, Jordània i Uzbekistan, "l'allotjament estava cobert per les respectives autoritats nacionals segons l'hospitalitat diplomàtica". En aquest sentit, ho justifica al·legant que "va ser acceptat d'acord amb el codi de conducta".  

La investigació de Politico revela que els comissaris van acceptar allotjament gratis en els viatges a l'Orient Pròxim, el nord d'Àfrica i parts d'Àsia. Tot i que el codi de conducta no ho prohibeix, la pràctica d'acceptar-ho està resultant controvertida a l'ombra del Qatargate, en què presumptament grans líders polítics europeus van acceptar diners en efectiu de governs estrangers a canvi de tractes de favor. 

Les estades dels comissaris europeus

El comissari de Veïnatge i Ampliació, Olivér Várhelyi, també va acceptar estades gratuïtes. En la mateixa línia que Borrell, el seu gabinet va assegurar que "es va respectar el codi de conducta" i va reconèixer que durant el viatge al Marroc del 2020, el Ministeri d'Afers Exteriors marroquí va cobrir l'allotjament d'una nit "com a gest de cortesia". I durant un viatge del 2022, "com a cortesia, el Ministeri d'Afers Exteriors de l'Estat d'Israel va proporcionar l'allotjament". Així doncs, també confirmen que durant un viatge compartit amb Borrell "el Regne haiximita de Jordània va oferir allotjament a Jordània per a tots els caps de delegació, com és costum a les reunions ministerials".

Una altra comissària que també s'ha aprofitat d'aquests regals ha estat la titular d'Afers Interiors, Ylva Johansson, que va acceptar allotjament del Marroc durant un viatge del 2020 al país nord-africà, realitzat juntament amb Várhelyi. Altres comissaris també han acceptat ocasionalment estades gratuïtes en hotels. En el marc d'una gira de divulgació per a l'estratègia de préstec del fons de recuperació del bloc, el comissari de Pressupostos, Johannes Hahn, es va quedar una nit a Qatar i una nit a Kuwait a principis del 2022. "Tots els costos van ser coberts per la Comissió, excepte l'allotjament, que va ser cobert per les respectives autoritats nacionals segons l'hospitalitat diplomàtica", va confirmar l'oficina del comissari. Així també el govern vietnamita va acollir el vicepresident executiu de la Comissió, Frans Timmermans, en un viatge l'any passat. Mentre que la vicepresidenta, Margaritis Schinas, va acceptar allotjament gratuït dels Emirats Àrabs Units el 2021, segons va informar el canal d'investigació Follow the Money.