La delegada del govern espanyol a Madrid que va prohibir les estelades a la final de la Copa del Rei, Concepción Dancausa, està sent investigada per un delicte societari juntament amb altres exmembres del Consell d'Administració de Mercamadrid, com Pablo González, germà de l'expresident de la Comunitat madrilenya Ignacio González.

La Fiscalia ja la va denunciar per "un delicte societari de l'article 295 del Codi Penal contra les arques de Mercamadrid" quan era regidora del govern d'Ana Botella. Mercamadrid és una societat mixta i participada per l'Ajuntament de Madrid en un 51%.

Es tracta d'una interlocutòria del jutjat d'instrucció número 15 de Madrid, que els dóna trasllat de la denúncia formulada contra ells per la Fiscalia i els adverteix que figuren com a investigats, i que a més ofereix accions als possibles perjudicats de Mercamadrid, informa el Tribunal Superior de Justícia de Madrid.

Les diligències

Les diligències s'obren respecte a Concepción Dancausa, Pablo González —a presó provisional per una altra causa de corrupció, el cas Lezo-, José Manuel Torrecilla Jiménez, María Jesús Prieto Jiménez, María Dolores Flores Cerdán, Manuel Beltrán Pedreira, José Antonio Crespo Albelda, Pablo del Amo Serrano i Silvia Llerena Muñoz.

A més, Marta Fernández-Pirla Martínez, José Enrique Núñez Guijarro, José Ignacio Ortega Chacón, Manuel Troitiño Pelaz, Fernando Gomar Sánchez, Juan María López Álvarez i José Domingo Rodríguez Losasa, que integraven el 2013 el Consell d'Administració de l'empresa pública Mercamadrid.

Tranquil·la

Dancausa ha dit que està "absolutament tranquil·la" davant de la investigació de la qual és objecte perquè assegura que les decisions que estan en qüestió es van adoptar d'acord a informes.

Dancausa s'ha assabentat en un acte de la policia que el jutjat d'instrucció número 15 de Madrid ha obert diligències contra ella i quinze exmembres més del Consell d'Administració de Mercamadrid. Ho ha fet per una denúncia de la Fiscalia pels acords de transacció i contractes d'arrendament subscrits per Mercamadrid amb l'empresa Merca Ocio 22 S.L., que haurien suposat un "important perjudici patrimonial" per a la primera, "alhora que un enriquiment il·lícit per a Merca Ocio".

"M'acabo d'assabentar", ha dit la delegada de l'executiu a Madrid, que ha dit que no ha rebut cap notificació sobre això. En qualsevol cas, ha afirmat que "entra dins de la normalitat que un jutge vulgui investigar la denúncia d'un fiscal" i s'ha declarat "absolutament tranquil·la" sobre això, ja que les decisions es prenien d'acord amb els informes.

Prohibir les estelades

La delegada del govern espanyol va decidir prohibir les estelades a la final de la Copa del Rei de l'any passat, en què el Barça jugava contra el Sevilla al Vicente Calderón.

Dancausa es va justificar llavors posant a sobre de la taula que "l'esport en general i el futbol en particular no han que convertir-se en escenaris de confrontació política".

Aquesta va ser la primera vegada que es va prohibir formalment l'entrada d'estelades en un partit, però no ha estat la primera en què una situació similar ha generat polèmica. A la final de la Copa del Rei del 2014 del Barça contra el Madrid a Mestalla, el camp del València, un aficionat culer de Cadaqués portava una estelada i no va poder acabar de veure el partit. Quan a la mitja part va anar al lavabo, vuit policies el van assetjar i li van donar cops. Ell mateix va explicar que els agents li van dir el següent: "Ara sabràs el que és bo, català de merda". Després de clavar-li cops per tots costats, se'l van emportar a la comissaria emmanillat dins de la furgoneta policial.