L’episodi posterior a l’entrevista a Laura Borràs va ser una “discussió acalorada” i la subdirectora del FAQS “es va sentir intimidada”. Aquestes són les paraules que ha fet servir el diputat de Junts, Francesc de Dalmases, per admetre els fets pels quals està sent investigat. Les expressa en una carta, avançada per El Periódico i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, en què l’exvicepresident del partit i col·laborador estret de Laura Borràs trasllada que no compareixerà a la comissió de l’estatut dels diputats que investiga el seu cas. Malgrat tot, la comissió, que avui ha tingut coneixement d’aquesta missiva, li oferirà de totes maneres la possibilitat d’una audiència prèvia.

L’escrit data del passat dilluns i es dirigeix a Jaume Alonso-Cuevillas, president de la comissió de l’estatut dels diputats. Francesc de Dalmases explica que ha tingut coneixement del procediment obert i avança que no podrà comparèixer davant l’òrgan per motius de salut, en trobar-se en situació de baixa mèdica. Malgrat tot, el diputat entra en la qüestió de fons, “acceptant” que, acabada l’emissió del programa, va “mantenir una discussió acalorada” amb la periodista “que, segons ha manifestat, es va sentir intimidada per la situació”. En aquest sentit, reitera les “disculpes” que assegura que ja va demanar en el seu moment i a la comissió de control de la CCMA. I es remet justament a les seves explicacions en seu parlamentària per renunciar a la compareixença: “Dono, per tant, la meva conformitat per tal que aquesta comissió resolgui sense més tràmit la proposta de resolució definitiva que procedeixi”.

carta dalmases

Aquest mateix dimecres s'ha reunit la comissió de l'estatut dels diputats, a la qual Dalmases ha fet arribar aquesta carta. Per assentiment, tal com estableix el codi de conducta, s’ha acordat iniciar una investigació per determinar si va vulnerar-lo o no i s’ha decidit incorporar a l’expedient dos documents: l’informe que va fer el director de TV3 de l’episodi al FAQS i la compareixença que el mateix Dalmases va fer davant la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals el passat setembre. A partir d’aquí, és obligatori oferir la possibilitat d’una audiència pública al diputat. Dalmases ha fet arribar l'escrit on es reafirma en les explicacions que ja va donar i avança que no compareixerà perquè es troba de baixa. No obstant això, segons fonts parlamentàries, se li oferirà igualment aquesta possibilitat.

A partir d’aquí, la comissió ha d’elaborar un dictamen amb una proposta o recomanació que s’elevarà a la Mesa del Parlament, que és la competent per decidir la sanció econòmica al diputat si es considera que ha vulnerat el codi de conducta. No hi ha terminis preestablerts, però es vol arribar a la propera sessió de la comissió amb un dictamen a partir del qual treballar. Diverses fonts parlamentàries insisteixen que s’han proposat fer-ho “amb la major celeritat possible” i fixen un període estimat de dues setmanes. S'han conjurat per a no dilatar-ho en el temps.

Les possibles sancions

El cas concret de Francesc de Dalmases s'ha abordat a porta tancada, com ha establert el president de la comissió Jaume Alonso-Cuevillas. La primera part de la sessió, on s'han fet consideracions generals, sí que s'ha celebrat amb publicitat. Diversos portaveus han retret a Cuevillas justament el retard a l'hora de convocar la comissió, i el dels comuns, David Cid, fins i tot ha criticat que, una hora abans, en una entrevista a TV3, hagi dit que el codi de conducta era un "nyap". Cuevillas s'ha excusat per la manca de celeritat i ha justificat que davant dels dubtes que li generava el codi de conducta —que s'aplica per primera vegada des de la seva aprovació l'any 2016— va decidir demanar un informe a la Mesa, que aquest dimecres li va respondre sobre com procedir.