El diputat de Junts per Catalunya Joan Canadell ha fet números sobre "l'espoli" fiscal que cada any pateixen les famílies catalanes per part de l'Estat espanyol. Segons Canadell, al cap de l'any, el dèficit fiscal per una família catalana equival a 9.200 euros. "9.200 euros que podrien gaudir en un Estat independent directament o en forma de més despesa social i inversions per millorar el benestar", ha argumentat Canadell.

canadell TUIT

 

L'expresident de la Cambra de Comerç ha exposat via Twitter que cada mes uns "511 euros que una família paga d'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques no arriben a Catalunya" i tampoc "uns 192 euros d'Iva ni 65 d'especial", per cada família. Per tot això, Canadell demana conscienciar del que s'està pagant a l'Estat espanyol i del que s'està deixant de contribuir a Catalunya: "Cada cop que cobreu la nòmina i pagueu qualsevol producte amb IVA i especials, penseu-hi".

 

canadellllll

L'estratègia de Canadell

Aquest és el segon fil de Twitter que enceta Canadell en una setmana. Recentment en va publicar un altre sobre quina era l'estratègia per aconseguir la independència. La solució, segons el diputat de Junts, passa per collar ERC. Canadell va demanar pressionar Esquerra Republicana de Catalunya per "forçar-los" a què "recuperin la confrontació". Canadell va insistir que l'única solució als problemes de Catalunya és la independència i que "és urgent". Per fer-la efectiva, va assegurar el diputat de Junts, cal "forçar a ERC a recuperar la confrontació".

L'expresident de la Cambra de comerç va publicar un fil a Twitter on va exposar els motius per entendre "la magnitud de la tragèdia de seguir a Espanya". Allà va avançar els números que sustenten l'argumentari que Candell ha ampliat en el fil d'avui sobre el dèficit fiscal: "Resumint, ni reformes del sistema de finançament, ni taules de diàleg, res arreglarà aquest problema si no és la independència". Candell va assegurar que urgeix fer la independència perquè cada any que passa "ens costa 2.300 euros per català". Segons el diputat de Junts, el seu partit ho té clar, però ERC dubta i és per això que demana pressionar als republicans per forçar-los a "recuperar la confrontació".

Canadell contra ERC

No és el primer, i segurament tampoc serà l'últim, que Canadell carrega contra l'estratègia dels seus socis de Govern, ERC. La contundència que va desplegar el diputat de Junts per carregar contra l'acord pressupostari d'ERC amb els comuns va provocar un malestar evident a les files republicanes. Els diputats d'Esquerra es van remoure inquiets a mesura que Canadell incrementava la intensitat dels retrets. Quan va advertir als socis que no podran comptar amb Junts si fan "un gir de 180 graus cap a l'autonomia", el president, Pere Aragonès, va dirigir la mirada cap al vicepresident, Jordi Puigneró, demanant explicacions. Però el malestar es va desbordar quan el diputat va advertir que la via ampla amb els comuns és "autonomisme i el preludi d'un nou tripartit".

En aquest punt, Aragonès va expressar la seva queixa de manera ostensible a Puigneró sense amagar la gesticulació de descontentament. Tot seguit la major part dels consellers d'ERC van abandonar l'hemicicle. Al final només van quedar als seus escons el conseller d'Ensenyament, Josep González-Cambray, i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge.

 

Imatge principal: Joan Candell. - Montse Giralt