Més de 800 quilòmetres separen el Parlament de Catalunya de les presons madrilenyes de Soto del Real, Estremera i Alcalá-Meco, on es troben els presos polítics. Aquesta distància és la que recorren des de divendres al matí desenes de corredors, sota el seguiment de la iniciativa Quilòmetres per la Llibertat. Per grups, els participants corren trams d'entre 10 i 13 quilòmetres, en un intent de reivindicar l'alliberament dels polítics independentistes empresonats.

Dissabte van cobrir el tram entre Lleida i Romanos, a Saragossa, i aquest diumenge han entrat a Castella, amb parada per esmorzar a Maranchón (Guadalajara). A hores d'ara, els corredors ja han arribat a Algora, on s'han dividit en dos grups: un que arribara fins a Soto del Real i l'altre fins a Estremera.

La cursa va començar divendres a les 11 del matí amb el primer tram que separava el Parlament de Catalunya fins a l'Ajuntament de Barcelona. Hi van assistir diversos polítics independentistes, dels quals destaquen el vicepresident del Parlament, Josep Costa. Des d'allà, la cursa va avançar per diverses poblacions catalanes en direcció a les presons on es troben el vicepresident Oriol Junqueras, els consellers empresonats i els activistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

A la matinada de dissabte s'havien superat quatre sectors fins a arribar a Lleida i al vespre van arribar a Romanos, a Saragossa, creuenat els Monegres. No serà fins dilluns quan la iniciativa arribi a les presons madrilenyes.

 

Sortida a Barcelona

 

Piera, divendres a la tarda

 

Bellpuig, la matinada de dissabte

Lleida, dissabte al matí

Darrere de la iniciativa es troba Correm per la Democràcia, col·lectiu que també ha rebut el suport de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes i la ANC.

Com es corren més de 800 quilòmetres?

Un grup de quatre corredors, vestits amb una samarreta groga, cobreixen la distància d'un tram d'entre deu i tretze quilòmetres a una velocitat mitjana de 10 quilòmetres per hora. Al final del tram, són rellevats per uns altres quatre participants.

L'organització ha format setze sectors, que cada un d'ells consta de diversos trams a realitzar pels corredors. Es preveu, això sí, que els últims quilòmetres es facin de forma conjunta per poder arribar a les presons fent pinya. Allà, segons ha explicat Quilòmetres per la Democràcia, la iniciativa es reunirà amb els advocats dels presos.