La CUP ha exigit al Govern un increment mínim de 150 milions d'euros en el pressupost d’Ensenyament per al 2017. El diputat Carles Riera ha explicat que la formació ha trobat una solució tècnica que passa per redistribuir les partides d’aquest departament i aportacions d’altres conselleries per tal d’aplicar les reivindicacions “de mínims” que fa la comunitat educativa i que es visualitzaran en les vagues convocades el 18 de gener i el 9 de febrer, a les quals els anticapitalistes donen suport.

La pressió dels anticapitalistes en aquesta matèria s'uneix a les accions que també han anunciat en l'àmbit de la sanitat. La diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant va fer una crida a "ocupar" plantes tancades d'hospitals i reobrir llits en el cas que no es reverteixin les retallades, per evitar situacions com la del col·lapse de les urgències del qual responsabilitza el conseller de Salut, Toni Comín.

En ensenyament, les reivindicacions són la recuperació de dues hores lectives a Primària i Secundària, la millora del sistema de beques i la reducció de les ràtios, entre d’altres. Riera ha reconegut que ara per ara les posicions estan “molt allunyades” però ha esperat que el Govern acabi acceptant les reclamacions perquè ha dit que “no són una provocació” sinó demandes “bàsiques i possibles”.

Dues vagues

Riera ha considerat que el pressupost per aquest any “hauria de donar senyals inequívoques” que s’inicia la “reversió” de les retallades en educació i que es posa la primera pedra per construir una “nova escola republicana com a element central del nou país”.

Ha lamentat que fins ara les seves reclamacions en aquesta matèria han tingut “escassa resposta” del Govern i ha afegit que fan seves les demandes de la comunitat educativa que han portat a la convocatòria de dues vagues en les properes setmanes. Per a la CUP, es tracta de demandades “absolutament raonables, de mínims i de sentit comú”. 

Aquestes propostes s’han de plasmar en els pressupostos, on Riera ha assegurat que hi ha una gran distància amb la proposta del Govern que hi ha ara per ara sobre la taula. Per això, ha considerat “legítima i necessària” la mobilització social i ha afegit que aquestes vagues han de servir per assolir un marc de diàleg entre sindicats, comunitats educativa i Govern per tal d’assolir un acord. 

Reversió de les retallades

El diputat ha explicat que la CUP contribuirà a aquest marc de diàleg perquè s’assoleixi un acord. Paral·lelament, la formació treballa en la negociació parlamentària per tal que s’acceptin les seves esmenes en ensenyament que plantegen una “solució tècnica” que comporta l’increment de 150 milions d'euros en el pressupost del departament per tal que “iniciï de forma clara la reversió de les retallades” i “apunti les línies de millora cap a l’escola republicana que es basi en un model d’escola publica, universal i gratuïta per a tothom”.

Aquests recursos s’han de traduir en propostes concrets que ja es podrien aplicar per al curs 2017-2018. Entre aquestes situen la recuperació de dues hores lectives que es van perdre durant la crisi, les substitucions des del primer dia, una baixada en les ràtios d’alumnes per aula i un millor sistema de beques. Riera ha detallat que, per exemple, la recuperació de les dues hores lectives suposa 80 milions d'euros, una xifra que ha defensat que és assumible.