Les eines per defensar l'escola catalana i blindar la immersió lingüística són alguns dels punts on més topa la CUP amb el Govern. Ja es va plasmar amb la llei del català per revertir el 25% del castellà, acord al qual els cupaires no s'hi van sumar. I aquest dimecres s'ha constatat de nou aquesta distància al Parlament de Catalunya quan el diputat de la CUP, Carles Riera, ha fet una interpel·lació a la consellera d'Educació, Anna Simó. Durant les seves intervencions, Riera ha acusat l'actual executiu i els anteriors de la Generalitat de "no aplicar" la immersió lingüística: "És un fracàs per incompareixença perquè als llocs on sí que s'ha aplicat s'ha fet, a més, sense els recursos necessaris per fer-ho en condicions adequades". El també secretari quart de la Mesa del Parlament ha apuntat que en un context on les conseqüències del retrocés del català són cada vegada més "severes", s'està generant un escenari de "segregació social" per raons de llengua.

En el seu discurs, Carles Riera ha radiografiat una situació de "regressió" de la següent manera: "El castellà és la llengua hegemònica des del punt de vista de l'ús social i també en l'àmbit escolar des del punt de vista de la comunicació efectiva". Davant això, ha recordat que hi ha cada vegada "més atacs de l'Estat i de la judicatura per garantir que el català vagi reculant i que desaparegui com a llengua comuna i d'ús vehicular". "Hi ha una feblesa per part de la Generalitat per rebatre-ho i de les polítiques impulsades, el que hauríem d'esperar és una política molt activa i agressiva (en el sentit positiu del terme) per revertir la situació", ha afegit el cupaire, qualificant les mesures adoptades d'"adaptatives" més que "actives". Per aquest motiu, Riera les veu "ineficients" i ha defensat que no es poden fer decrets lleis que el que fan és "incorporar les tesis principals dels tribunals espanyols, que és que el castellà sigui llengua curricular i, per tant, vehicular". Paral·lelament, el cupaire ha demanat al Govern modificar i "corregir" aquest últim decret llei per respondre a les darreres sentències del TSJC perquè sinó s'haurà de dir que és una norma "de bilingüisme".

Anna Simó sosté que acusar-los de no fer "res" per defensar la immersió lingüística no és "realista"

Per la seva banda, la consellera d'Educació, Anna Simó, ha rebatut que no podia estar d'acord amb què la CUP digui que les mesures adoptades siguin "febles": "No és de rebut que ens acusin de negligència —Riera ha apuntat amb posterioritat que no havia fet servir aquest terme— i de no fer res per defensar la immersió lingüística perquè no és una acusació realista". La titular del Departament d'Educació ha fet bandera que des de la conselleria que encapçala "fa anys que es treballa per preservar el model d'escola catalana davant d'atacs jurídics, polítics i mediàtics". "Em dol que la CUP parlés de deixadesa o desídia durant la campanya electoral", ha afegit. Simó ha fet una crida al grup anticapitalista a sumar-se al pacte per la promoció de l'escola catalana i poder intentar arribar a acords referents al decret llei que va aprovar recentment el Govern.

En el torn de rèplica, Carles Riera ha insistit que no es pot acceptar el "plantejament bilingüe" que vol "imposar" el TSJC i ha criticat de nou que el decret fa que el Govern assumeixi el "model de conjunció lingüística": "S'està definint un model que en les condicions actuals ens condueix a una escola bilingüe i a un retrocés del català com actualment". En aquest context, el secretari quart de la Mesa del Parlament ha plantejat adaptar algunes mesures a les realitats de cada territori dins del país o, entre altres, que també hi hagi activitats extraescolars de llengua catalana o es fomenti un pla de lectura en català.