Davant la suspensió decretada pel jutge Pablo Llarena, el ple de Parlament ha de garantir els drets dels diputats processats per rebel·lió. Així ho ha defensat aquest dimarts a la tarda la diputada de la CUP, Maria Sirvent, que ha instat la Mesa de la cambra a “actuar preservant els drets polítics” dels càrrecs “represaliats per motius injustos”.

“Els seus drets han de quedar intactes, independentment de qualsevol resolució judicial”, ha sostingut Maria Sirvent, que ha afegit que la competència en tot cas és del ple del Parlament. “El ple ha de decidir sobre aquesta qüestió, deixant clar que no es vulneraran els seus drets”, ha assegurat. 

Per altra banda, sobre el diàleg amb el govern espanyol, des de la CUP han volgut reiterar el seu missatge al Govern de Quim Torra, al qual han avisat que “no es pot anar alhora en dues direccions”. En aquesta línia, ha dit que “no es pot defensar la República des del simbolisme i la retòrica i al mateix temps continuar aplicant polítiques neoliberals”. Ha avisat que el diàleg no és possible amb qui nega el dret a l’autodeterminació.

“El dret a l’autodeterminació no vam aconseguir exercir-lo dialogant, sinó gràcies a la desobediència activa i no violenta”, ha afirmat la diputada anticapitalista, que ha afegit: “Mantenint diàlegs que no són reals només aconseguirem el retrocés i l’apuntalament del règim del 78”.

Finalment, Sirvent s’ha referit a la denúncia que ha anunciat Ciutadans contra el president Roger Torrent i la Mesa, als qui ha acusat d’actuar al Parlament “com la Fiscalia” i d’aplicar “constantment la cultura de la por”.