La qüestió de confiança està aquests dies més que mai sobre la taula. A finals d'aquest mes o principis de setembre, el president Carles Puigdemont s'ha de reunir amb els seus socis parlamentaris, la CUP, per discutir com fer front a la qüestió de confiança i evitar paralitzar el Govern i, de retruc, el procés. La negociació, però, vindrà acompanyada de dos temes espinosos: la idoneïtat de fer un Referèndum Unilateral d'Independència (RUI) i els pressupostos. 

Referèndum, al juny

Avui hi ha tornat a posar cullerada la diputada de la CUP Gabriela Serra al programa radiofònic El Món a Rac 1, on ha tornat a demanar que el referèndum unilateral s'inclogui al full de ruta. ERC ha assegurat diverses vegades que no hi veu cap problema, però alguns sectors del Partit Demòcrata (PDC) no ho tenen tan clar, per les invalideses legals que hi podria haver internacionalment. Gabriela Serra, però, ha assegurat avui que aquest referèndum és només "la conseqüència pràctica de l'aprovació de les conclusions del procés constituent". 

Serra aposta per incloure el RUI al full de ruta i creu que es podria fixar "tranquil·lament per al juny de l'any que ve". La cupaire assegura que el referèndum s'ha de celebrar perquè el 27-S "no vam guanyar" i per tant, "no podem fer una DUI". A més, ha volgut deixar clar que el RUI no és un nou 9-N, ja que hi ha una diferència de "legitimitat". Serra també ha volgut aprofitar les ones aquest matí per demanar a JxSí que accelerin el procés per poder ser independents el juny que ve. A més, ha assegurat que caldria incloure la partida pressupostària pel RUI als nous pressupostos del 2017.

Primer, confiança; després, pressupostos

Justament, són aquests nous comptes l'altre tema espinós entre socis parlamentaris. Serra ha assegurat que creuen que "la qüestió de confiança és un tema prou important per discutir-lo a banda i, després, discutir els pressupostos". Al que ha volgut afegir que si el president vol vincular els dos elements, "el diàleg serà més llarg". El temps, però, apreta, ja que el 28 de setembre serà el dia que el Parlament haurà de votar la continuïtat del president Puigdemont.

A més, ahir el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ja va assegurar en una entrevista que eren elements indissociables, ja que, de fet, va ser la no aprovació dels pressupostos d'aquest any per part dels cupaires, el que va portar a la qüestió de confiança. Per la CUP, però, els comptes no comprometen la governabilitat i volen negociar els termes per separat.