"Sense por". Aquest és el lema de la campanya que la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ha engegat des de fa setmanes per reclamar desobediència i defensar els càrrecs electes davant els embats i "la persecució política" de l'Estat espanyol. I ara, els cupaires han fet un pas més en aquesta defensa i han registrat una proposta de resolució al Parlament, a la qual ha tingut accés El Nacional, perquè la cambra "reprovi" el fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, per "les seves instruccions de persecució dels càrrecs electes catalans".

Els cupaires denuncien en el text registrat que el fiscal va emetre el 5 de novembre del 2015, una circular remesa a tots els fiscals i a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat donant instruccions que en el cas que s’aprovés per part del Parlament de Catalunya una resolució que donés inici al procés independentista, com va ser la declaració del 9N, i aquesta era suspesa pel Tribunal Constitucional, caldria perseguir tots els càrrecs públics que l’executessin pels diversos delictes, com ara el de sedició.

De fet, la formació anticapitalista critica que aquesta circular "apostava per una interpretació forçada de l’atribució de competència als òrgans judicials, conferint la competència per perseguir aquests actes a l’Audiència Nacional espanyola, hereva del TOP franquista".

I això és el que ha succeït, per exemple, amb el regidor Joan Coma Roura, de Capgirem Vic, imputat per les seves paraules durant el ple de l'ajuntament que va donar suport, mitjançant una moció, a la declaració de ruptura del 9-N. Roura és el primer regidor investigat per l'Audiència Nacional pel procés independentista, però, també molts altres ajuntaments han rebut requeriments de l'Audiència demanant informació sobre les mocions de suport

Arran d'aquesta situació, neix ara la proposta de resolució, que té també el suport del síndic de greuges, Rafael Ribó, qui precisament es va reunir fa unes setmanes amb el diputat cupaire Benet Salleas i el mateix regidor, Joan Coma. El text registrat anirà a l'ordre del dia de la comissió de Justícia del Parlament que tindrà lloc el mes de maig. 

Suport

Per tot plegat, a banda de la reprovació del fiscal de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, la CUP vol que el Parlament doni ple suport als càrrecs electes catalans investigats i perseguits pel seu suport a la declaració del 9-N. De fet, aquest mateix punt ja es va aprovar en la moció que va ratificar la declaració del 9N

Tanmateix, els cupaires demanen que la cambra constati l’evident "caràcter antidemocràtic de les institucions judicials espanyoles i l’evident vulneració dels drets fonamentals polítics dels catalans i catalanes mitjançant els seus càrrecs electes i elevar aquesta qüestió als organismes internacionals corresponents en matèria de drets humans".

7 de maig 

A partir del moment en què els ajuntaments catalans han començat a rebre els requeriments de l'Audiència Nacional pel seu suport a la declaració del 9-N, i sobretot, arran de la imputació de Joan Coma, la CUP ha fet costat des del carrer als càrrecs municipals implicats. Aquesta campanya de suport es tancarà amb una manifestació el 7 de maig a Barcelona per reclamar desobediència per la independència.