La CUP ha presentat aquest dijous, juntament amb Arran, Endavant i altres formacions de l'esquerra independentista, la campanya Escobrem-los. Desobediència, autodeterminació i Països Catalans, en què reivindiquen la celebració del referèndum com el "punt de partida" per construir una "república socialista, feminista i ecològicament sostenible". 

La campanya insisteix en el referèndum de l'1 d'octubre com una eina per a "un nou model de relacions" en contra dels "poders desiguals, misògins i patriarcals" representats, segons consideren, per personalitats com els expresidents Artur Mas, Jordi Pujol o el rei Felip VI.

El cartell de la campanya

És per això que el cartell de la campanya està protagonitzat per una dona, que representa la precarietat laboral, que escombra els representants de "capitalisme, patriarcat, corrupció i monarquia". Entre aquests es troben els expresidents Mas i Pujol, que es relacionen amb el Cas del 3% i el Cas Palau, i el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, amb un sobre amb diners, fent referència a la caixa B del PP. 

A la pancarta també hi apareix l'expresident del Govern espanyol José María Aznar amb un míssil tacat de sang a la mà i el Rei Felip VI i la seva germana Cristina de Borbó, relacionada amb el Cas Nóos.

Gràficament, el cartell de campanya de l'esquerra independentista s'emmiralla en els pòsters clàssics soviètics, en concret en un en què apareix Lenin escombrant el tsarisme, la burgesia i l'església. 

Cartell sovietic CUP

Desobediència, autodeterminació i Països Catalans

Com s'inclou en el lema de la campanya, des de l'esquerra independentista consideren la desobediència com una eina fonamental per assolir la nova república. "L'Estat espanyol té armes importants i només desobeint les seves imposicions serà possible acumular la força necessària per a construir una república més justa", ha valorat la portaveu del SEPC, Laura Gisbert.

"No és cert que el procés no serà conflictiu i que es passarà de la llei a la llei", ha afegit en relació a les lleis de desconnexió que ha d'aprovar el Parlament i que, segons assegura el Govern, donaran empara legal al referèndum.

Un altre dels punts clau de la campanya, com recull el lema, és la defensa de l'autodeterminació no només en clau nacional, sinó en referència a la "capacitat de decidir per tu mateix sense ingerències de cap mena". És per això que, des de l'esquerra independentista reivindiquen la creació d'un procés constituent "popular i de base" posterior a la celebració del referèndum, que serveixi per construir una "república socialista, feminista i ecològicament sostenible", com ha defensat la portaveu d'Arran, Mar Ampurdanès.

L'esquerra independentista fa aquestes reivindicacions en el marc dels Països Catalans i de la construcció d'una Mediterrània que "agermani". 

La resposta a Rajoy

Tot i que durant l'acte de presentació de la campanya els representants de les formacions no han volgut fer declaracions polítiques, la diputada del Parlament Anna Gabriel ha respost a les afirmacions que va fer el president del Govern espanyol aquest dimecres, en què demanava "aïllar els radicals". "El que sorprendria és que Rajoy fes declaracions intel·ligents en algun moment", ha reblat la diputada. 

Amb tot, i independentment d'aquesta campanya, les diferents formacions seguiran duent a terme accions pròpies. Arran ha assegurat que continuarà amb la campanya "d'activisme i mobilització" en contra del turisme i la CUP seguirà defensant el referèndum en actes propis.