Rajoy ha demanat a la Generalitat que s'aparti de la CUP i d'Arran. El president del Govern espanyol ha demanat als catalans amb "sentit comú, amb sensatesa i mesura" que "facin un pas endavant" i "aïllin" els "extremistes i radicals" que condicionen el Govern i posen en una "situació límit" els set milions de persones que viuen a Catalunya.

El president del Govern espanyol ha llançat aquest missatge a Chantada, a Lugo, en el seu discurs en l'acte del 40è aniversari del grup hoteler Hotusa, en què s'ha tornat a referir als atacs recents contra el turisme reivindicats per Arran, una organització juvenil propera als cupaires.

El cap de l'executiu ha demanat de nou que es mantingui la unió entre Espanya i Catalunya utilitzant —una vegada més— el verb caminar. "Avancem més i millor quan caminem junts, a diferència del que està passant en altres llocs d'Espanya", ha manifestat el president del Govern espanyol, que ha considerat que "aquests mateixos extremistes i radicals que van contra el sector del turisme" són els que "avui condicionen" el Govern.

Aïllar els radicals

Per això, ha demanat a la gent "amb sentit comú, amb equilibri, amb sensatesa i amb mesura, als que volen que hi hagi feina, riquesa i benestar", els quals "cada vegada són més" segons la seva opinió, que "continuïn fent un pas endavant" i "aïllin" aquests "radicals". "A Galícia aprofitem l'energia que dona ser gallec, ser espanyol i ser europeu; a Catalunya se'ls vol obligar que elegeixin entre ser espanyols i europeus o catalans, quan ja són les tres coses," ha censurat, i ha deixat clar: "Aquí volem continuar sent les tres coses, sumar i no dividir".

I és que per a Rajoy, "quan se suma" els espanyols són "millors" i "poden aconseguir un país millor" mentre que, "quan es divideix i es pretén radicalitzar la societat", les coses "empitjoren".

Feijóo s'hi afegeix

En la mateixa línia que Rajoy, el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, també s'ha oposat a la turismofòbia. Feijóo ha qualificat de "molt minoritària" aquesta tendència contra el "progrés" del turisme, però ha afegit que "no ha de ser ignorada" perquè la "turismofòbia la comparteixen certes persones sensates".

El president gallec ha volgut recalcar, amb el líder del PP, que el seu partit no tolera aquest tipus d'accions. "Ens avergonyeixen com a país aquestes accions vandàliques", ha expressat el també president del PP gallec, que ha titllat d'"injust" el rebuig del turisme com a sector econòmic.