La política de confrontació que promou la CUP no es circumscriu exclusivament a declaracions d'intencions relacionades amb la independència, sinó que es concreta en apostes decidides que explorin la desconnexió de l'Estat per la via dels fets. Un exemple clar és la demanda dels anticapitalistes al Govern de la Generalitat perquè "no es limiti a veure-les passar" i actuï "de manera sobirana" iniciant contactes per fer efectiva "la compra de les vacunes russes, xineses o cubanes"

Durant una roda de premsa aquest dilluns al Parlament, els cupaires han posat l'accent en aquesta proposta com a "mesura de confrontació a l'Estat espanyol i la UE, que es neguen a mirar més enllà dels blocs comercials", alhora que tanquen els ulls "als abusos de les farmacèutiques". Així ho ha verbalitzat Jordi Trapé, regidor dels anticapitalistes a Manresa i farmacèutic encarregat de la sectorial de sanitat del partit. 

Davant l'evident manca de vacunes, la CUP planteja a l'executiu català que, com han fet Madrid o Alemanya, se salti les barreres de la UE per "negociar de tu a tu amb les empreses farmacèutiques" i mirar d'aconseguir vaccins "acreditats com a efectius". És el cas de la Sputnik russa o la Sinovac xinesa

Expropiar la patent

En paral·lel, la formació independentista considera "imprescindible una expropiació de la patent" de la vacuna a les farmacèutiques, perquè "no es pot afrontar una pandèmia global amb vacunes per a uns pocs, per als països més rics". "Fer renunciar a les patents i la propietat intel·lectual és un pas fonamental", defensen. Així mateix, mantenen que hi ha els mecanismes legals que ho possibiliten, com ara la substitució per un genèric o l'expropiació directa. 

Així mateix, la CUP denuncia la "guerra bruta" entre Astra Zeneca i la Unió Europea, que "ha generat ombres sobre el vaccí que més s'ha posat a casa nostra". En aquest sentit, exigeixen que si els experts han dit que "la vacuna és segura per totes les franges d'edat, cal que es reprengui" la vacunació a tota la població amb AZ. 

El personal essencial

Mentre tot això no arriba, els anticapitalistes demanen al govern que revisi el pla de vacunació establert, perquè hi detecten "mancances greus pel que fa als criteris". Sobre aquest punt, es queixen que a l'hora de determinar el personal essencial es podria haver afinat molt més. Per exemple, sense excloure treballadores de domicilis, caixeres de supermercats o conductors de transport públic. Tot un seguit de col·lectius que no van parar durant la primera onada de la pandèmia i que la CUP considera que calia prioritzar abans que directius de centres hospitalaris o treballadors en l'àmbit de la recerca. 

Encara sobre l'administració de la vacuna, els cupaires creuen que la campanya de comunicar-se amb la ciutadania per convocar-los per la vacuna a través d'un missatge de mòbil genera una bretxa social i insisteixen que és indispensable que sigui l'atenció primària qui coordini la campanya de vacunació contra la Covid. 

 

A la imatge principal, la vacuna Sputnik. / EFE