Els cupaires volen deixar tancada la qüestió de confiança, almenys “políticament”, aquest mes de juliol. I ho volen fer lligant-la a la celebració d’un referèndum vinculant al final de la legislatura i al procés constituent.

“És relativament senzill solucionar-la si la vinculem a una segona part de la legislatura que es llegeixi en perspectiva d’excepcionalitat”, ha remarcat el diputat Benet Salellas. En aquest sentit el cupaire ha urgit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a reunir-se amb ells, també per entendre quin és el seu enfocament de la qüestió.

Al que sí que creuen que no ha d’anar lligada, i que sembla que per Junts Pel Sí és fonamental, és a l’aprovació dels pressupostos del 2017. Salellas ho ha justificat dient que en el moment que es voti si Puigdemont continua o no al càrrec “ni tan sols hauran estat posats sobre la taula”, ja que la data legal per la presentació dels nous comptes que ha d'elaborar Oriol Junqueras és a l’octubre.

Full de ruta

De moment, però, els anticapitalistes han rebutjat explicar més detalls de la proposta política de la formació. Primer la volen exposar al president, i més tard socialitzar-la amb els altres agents. “Hem fet un procés de reflexió interna”, ha asseverat, emfatitzant que “hem d’intentar modificar els procediments de debat i negociació”.

Amb tot, han celebrat que els socis de l’ANC decidissin per àmplia majoria apostar pel referèndum vinculant. “En fem una valoració positiva”, ha assenyalat Salellas, perquè “és l’únic acte que s’entendrà en la comunitat internacional de manera neta”.