La CUP proposarà la creació d'un observatori per supervisar l'aplicació de la llei d'amnistia a través del Parlament de Catalunya, en el qual participin també, a banda dels partits polítics, representants de la societat civil i amb el qual es constitueixin "grups de treball" amb entitats i ciutadans. El diputat i portaveu dels anticapitalistes, Xavier Pellicer, ha lamentat aquest dimecres en una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 que l'aplicació de l'amnistia "no serà un tràmit pacífic ni fàcil" i ha assenyalat "clarobscurs poc detallats" en el text de la llei, de manera que tem que això pugui deixar gent fora. "Hi ha fins a 22 delictes diferents dels quals s'acusa les persones que s'han mobilitzat els darrers anys, i al text només se'n parla de tres", argumenta Pellicer.

Els anticapitalistes demanen aquest "seguiment", perquè tal com està plantejada la llei d'amnistia asseguren que hi ha "ambigüitat" i "no seria clar que hi entressin [tots els manifestants encausats] o ho podrien deixar en mans dels jutges perquè ells decideixin. I ja sabem què passa, i com s'han posicionat ja diversos estaments de l'àmbit judicial", ha argumentat Pellicer. En aquest sentit, la CUP denuncia que el text d'amnistia és "molt detallat" en causes sobre polítics i càrrecs institucionals, de manera que "deixa molt poc marge als jutges", mentre que als encausats en mobilitzacions i protestes, asseguren, aquest nivell de detall és "molt menor".

L'amnistia, valora Pellicer, "suposa a llarg termini una amnistia, un 'reencuentro', una renormalització, un posar altres propostes", que pot permetre "que el PP tingui un enllaç per ressituar-se amb determinats partits que han estat darrerament independentistes", ha apuntat el portaveu anticapitalista, en el que sembla una referència als vincles de l'antiga CiU amb el PP, i com aquest "aparcar el conflicte i posar el comptador a zero" al qual feia referència Artur Mas pot revifar aquestes relacions.

Rebuig al diàleg amb el PSOE

D'altra banda, Pellicer ha entrat a valorar una vegada més la negociació de Junts i ERC amb el PSOE i ha assegurat que "difícilment hi haurà una millora en l'aposta pel diàleg", perquè, assegura, "no hi ha solucions damunt la taula" i "es parla d'elements que no aborden el conflicte polític de fons". La CUP només veu utilitat en la negociació si s'aborda "la qüestió nuclear del conflicte, el dret a l'autodeterminació", per tal que aquesta taula permeti avançar cap a un referèndum

Retrets a Junts i ERC per aparcar la unilateralitat

En aquest sentit, els anticapitalistes lamenten que el dret a l'autodeterminació "no és a l'agenda propera de Junts i ERC", als quals retreu l'abandonament de la unilateralitat, i ho exemplifica assenyalant el seu 'No' a la proposta de la CUP al Parlament per avançar cap a una nova Declaració Unilateral d'Independència (DUI). "Junts i ERC han optat per negociar amb el PSOE aprofitant una conjuntura favorable en vots i han posat tots els ous de la cistella aquí", critica Pellicer.

Descarta un referèndum aquesta legislatura

D'altra banda, lamenten "la falta de claredat i d'objectius, amb tants espais de diàleg", en referència a la taula de diàleg entre governs, i l'espai de negociació entre Junts i el PSOE. El diàleg, argumenta Pellicer, pot donar fruits en àmbits molt concrets, "en coses que no suposin tocar els pilars fonamentals de l'Estat", i per això, es mostra escèptic sobre aconseguir un referèndum aquesta legislatura: "En aquesta conjuntura no ho veurem, i més quan la naturalesa de l'Estat es manté intacta", conclou el portaveu de la CUP.