El debat sobre la llei d'amnistia continua a sobre la taula, i l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha aprofitat per tornar a defensar-la, ja que, segons afirma, suposa "aparcar el conflicte i posar el comptador a zero a Catalunya". Tot i reconèixer que no és "la solució definitiva", sí que considera que suposa apartar el conflicte. La llei d'amnistia i l'acord entre Pedro Sánchez i els partits independentistes ha encès les crítiques ferotges de la dreta. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, és un dels que s'ha mostrat més contundent, acusant Sánchez de vendre's per mantenir la seva presidència del govern espanyol. Precisament, sobre Feijóo, l'expresident ha advertit que és "un dels principals beneficiats de l'amnistia" i, preguntat per si això vol dir que Junts pot ser un soci del PP en un futur, ha respost que amb l'actual PP no. "Si algun dia arriba a governar, millor que l'amnistia estigui aprovada i feta, i això casa malament amb aquesta gesticulació tan brutal que estem veient aquests últims dies", ha resolt.

El referèndum, la solució del conflicte

En una entrevista aquest dimarts al Canal 24 horas de TVE, l'expresident ha apuntat que una millora de l'autogovern a Catalunya suposaria un "alleujament sobre el conflicte i alguna cosa més a aparcar", encara que ha defensat que la solució seria el referèndum. "El referèndum seria la solució, però això últim crec que no passarà, malauradament", ha reconegut. En aquest sentit, ha assegurat que els partits independentistes pretenen plantejar els termes per acordar un referèndum d'independència.

Mas ha afirmat que després dels indults de l'1-O, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el PSOE han "entès força bé que calia fer un pas més i de més gran calibre, i és posar el comptador a zero", en referència a l'amnistia. Pel que fa al nou govern de coalició, ha considerat que tant Junts com el PNB "han de fer d'una determinada palanca d'equilibri de les polítiques que en surtin", i tornar a posar uns certs temes a sobre la taula, com parlar d'economia productiva. I en referència a la unió de l'independentisme català, Mas ha afirmat que li consta que Carles Puigdemont "va intentar en més d'una ocasió que la unitat d'acció no es trenqués, però no es va aconseguir, i a partir d'aquí ha anat com més va pitjor". 

Lawfare a Espanya

Amb el lawfare al centre del debat, Mas ha afirmat que a Espanya sí que es produeix aquesta pràctica. "Els independentistes ho hem notat en les nostres pròpies carns, perquè no se'ns ha jutjat com s'hauria jutjat un altre, per les nostres idees".  En aquest sentit, ha apuntat que no creu que tot el sistema de justícia espanyol actuï amb lawfare, però lamenta que amb la independència de Catalunya sí que creu que "s'ha fet servir el sistema judicial com a últim baluard de defensa de la unitat d'Espanya", al qual ha acusat d'extralimitar-se de les seves funcions.