El ple del Parlament previst per a dilluns vinent servirà per declarar de forma efectiva la independència. Així ho ha assegurat la diputada de la CUP Mireia Boya aquest dimecres, en una roda de premsa posterior a la Junta de Portaveus. El ple servirà “per valorar els resultats del diumenge i materialitzar les conseqüències” a través d’una declaració d'independència, ha defensat. “Serà un ple de proclamació de la República catalana”, ha insistit.

Segons ha dit Mireia Boya, Junts pel Sí i la CUP estan “pactant els termes” d’aquesta declaració d’independència. Tot i això, ha volgut deixar clar que “no hi ha marxa enrere. Més enllà de la data del 9 d’octubre, la diputada cupaire no ha donat més detalls sobre com es concretarà aquesta proclamació: si serà una votació o una declaració. Primer, ha recordat Boya, la Sindicatura Electoral ha de proclamar els resultats definitius del referèndum.

Els anticapitalistes treballen amb la possibilitat d’un escenari d’aplicació de l’article 155. Malgrat això, Mireia Boya ha defensat que, encara que es produeixin detecions al Govern i al Parlament, no hi haurà res que aturi aquesta declaració d’independència. En aquest sentit, ha fet una nova crida a la ciutadania a la mobilització, “si en cap més encara”.

Si es proclama la independència en aquest ple, no s'ha detallat com es farà, si a través d'una votació o d'una declaració.

El rei, responsable

El també diputat cupaire Benet Salellas s'ha referit a la declaració institucional del rei Felip VI aquest dimarts, que ha considerat que està "al capdamunt de l'estratègia de càstig col·lectiu a la societat catalana i als àmbits socials que donen suport al referèndum i al dret a decidir". Segons Salellas, no va ser un "excés" dels cossos policials espanyols, sinó que és una estratègia "calculada" de l'Estat espanyol. 

En aquest sentit, el diputat anticapitalista ha insistit que es tracta d'una "estratègia feixistoide contra el poble de Catalunya dels cossos policials i jurídics de l'Estat". No ha trobat casual la violència de la policia espanyola "en el col·legi de les filles de Puigdemont" el passat diumenge