La CUP obre la porta a entrar al Govern de la Generalitat d'aquí a dos anys, coincidint amb la qüestió de confiança pactada amb ERC. Així ho ha explicat la diputada de la CUP al Congrés Mireia Vehí que ha condicionat la seva entrada a l'equador de la legislatura a la feina i el rumb que hagi emprès Pere Aragonès en aquest temps, tal com va avançar aquest diari.

En una entrevista aquest dilluns a TV3, Vehí ha deixat molt clar que l'acord "de mínims" actual amb ERC només és per la investidura d'Aragonès i ha assegurat, per tant, que ara mateix no és viable formar part de l'executiu català. La cupaire ha recordat que l'acord estableix que Aragonès se sotmeti a una qüestió de confiança a la meitat de la legislatura i seria en aquest moment quan, segons ha dit, els anticapitalistes podrien obrir el debat intern sobre si entren al Govern. Ara mateix però, considera que el document pactat no és suficient com per fer el pas. 

Les negociacions ERC-Junts

D'altra banda, Vehí ha apressat ERC i Junts a formar govern "ràpid" ja que, segons diu, la situació és "límit". En aquest sentit, ha avisat que l'independentisme no pot llençar a la "paperera" el 52% dels vots de les eleccions del 14-F.

"Junts està virant cap a la predisposicó a formar govern i no haver de repetir eleccions. No volem el desgavell de la legislatura passada, no és viable. La situació és extrema", ha afirmat.

Sobre el document acordat amb ERC, Vehí ha alertat que si en les negociacions amb Junts es modifica aquest acord, la militància de la CUP ho haurà de tornar a valorar. I ha volgut subratllar que l'acord amb el partit de Pere Aragonès inclou el compromís dels anticapitalistes de parlar dels pressupostos però que no els vincula a donar-hi suport.

L'independentisme a Madrid

Una de les qüestions sobre la taula de les negociacions entre Junts i ERC és la unitat d'acció dels partits independentistes al Congrés. La diputada cupaire aposta per un "acord col·lectiu" en relació a les qüestions importants que donen governabilitat a l'estat espanyol i ha posat d'exemples els pressupostos i la investidura. En canvi, ha considerat que per a la resta de temes "no té sentit" que hi hagi unitat de vot de les forces independentistes. 

rufian vehi cuevillas 23f Congres - EFE

Imatge: Els tres grups independentistes al Congrés / EFE

En la mateixa línia que Junts, Vehí s'ha mostrat molt escèptica amb la taula de diàleg amb el govern espanyol, en la qual ERC insisteix, i ha apostat per portar el conflicte més enllà de les fronteres. "Es manté la nostra hipòtesi: no hi ha solucions democràtiques que facin pensar que el PSOE pugui ser part de la solució- Creiem que la taula de diàleg no és la solució. Ara bé, si ERC creu que sí, doncs que hi segui. Pensem que l'estat és un mur i he de mirar la comunitat internacional" , ha indicat.

Imatge principal: La diputada de la CUP al Congrés Mireia Vehí durant una intervenció / EFE