El diputat de la CUP al Parlament de Catalunya, Benet Salellas, ha assegurat que els pressupostos que prepara JxSí i que seran presentats a tràmit entre el 20 i el 21 de desembre, són “extremadament continuistes dels pressupostos anteriors” i creu que s’ha de traslladar un “debat social” al carrer.

En una entrevista a El Matins de TV3, Salellas ha manifestat que veu compatible la mobilització al carrer amb la negociació pressupostària: “És coherent asseure’s a negociar i demanar més despesa per emergències socials i acompanyar-ho de mobilització i demanda al carrer on es veu la majoria social. Les coses es guanyen sortint al carrer”, ha sostingut Salellas.

El diputat de la formació anticapitalista ha criticat els pressupostos que preparen JxSí i ha assegurat que aquests “s’allunyen del que pensem que hauria de ser en aquest moment de país”. Al mateix temps, Salellas ha explicat que, de moment,  no hi ha “petjada de les demandes de la CUP”, hi ha posat com exemple mesures fiscals i reversió de retallades.

Ha explicat que el mateix dia que entrin els pressupostos al Parlament també entrarà una petició per tramitar un impost sobre els béns de luxe, i n’ha demanat el vot positiu, al temps que destacava que per donar suport pressupostari als comptes de JxSí s’ha de fer una “fiscalitat progressiva, sector públic fort i revertir el procés gradual de privatitzacions dels darrers anys”, encara que ha posat èmfasi en que l’actual proposta no l’atrau.

Referèndum 

Salellas ha valorat la proposta de futur referèndum i ha assegurat que s’ha de plantejar en termes de “com guanyar-lo, no només fer-ho”, ha detallat que aquesta proposta de pressupostos posa l’èmfasi en la celebració del referèndum, i que segons ells, els anteriors no complien aquest requisit.

Preguntat sobre si existeix un “xantatge” amb el vot favorable de la CUP a canvi de la celebració del referèndum, Salellas ha estat contundent i ha assegurat que demanar el suport a canvi de la consulta és “lleig i no està a l’alçada”.

Sobre les dades del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) el passat divendres que donava un empat entre els partidaris de la independència i els que no ho són, Salellas ha dit que si guanyés el ‘no’, “caldria convocar eleccions i que la majoria del ‘no’ defineixi el nou govern”, i ha manifestat que si alguna cosa posa de manifest el CEO és la necessitat de celebrar un referèndum.

Sobre la caiguda de diputats, que segons el CEO, patiria la CUP -passaria entre 6 i 8 i ara en té 10-, Salellas ha descartat fer-ne valoracions i ha asseverat que “en aquestes enquestes sempre sortim infrarepresentats”, i ha destacat el paper de la CUP en l’actual situació política.

6 de desembre

Sobre la possibilitat d’obrir els ajuntaments el dia de la Constitució, el pròxim 6 de juny, Salellas ha opinat que “obrirem els ajuntaments per deixar clar que aquesta Constitució no ens representa”, i ha detallat que com a advocat de Montserrat Venturós, encara estan a “l’espera que el jutge decideixi si va a judici o no”.

Al mateix temps, ha criticat al conseller d’Interior, Jordi Jané, com a màxim responsable dels Mossos d’Esquadra i l’ha qualificat com a “una de les peces més autonomistes del govern de Puigdemont”, i ha assegurat que Jané “no està fent res per deixar els Mossos al marge”.