La CUP, que ja s’ha incorporat a les negociacions entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, refreda les expectatives. Van reunir-se divendres passat, aquest dimarts al matí i també ho faran a la tarda. Però l’entesa encara és lluny. Així ho ha assegurat el diputat Carles Riera des del Parlament. “Hem reprès les negociacions, però encara estem lluny o molt lluny d’un possible acord”, ha advertit. La proposta de resolució de JxCat els ha fet "saltar les alarmes".

El cap de files cupaire ha volgut subratllar dos punts sobre els quals encara no hi ha un acord. Per una banda, Carles Riera ha dit que, més enllà del Govern a l’exili, el procés constituent s’ha de dur a terme a Catalunya i “obert a tota la societat”, i que conclogui en un multireferèndum. Demanen més concreció sobre aquest procés. Per altra banda, ha advertit que no acceptaran una “gestió republicana” a Brussel·les però una “gestió autonomista” a Catalunya.

Riera també ha anunciat que han presentat esmenes a les propostes de resolució de JxCat i CatComú, perquè hi troben a faltar la “materialització” de la República, cosa que ara no troben en cap de les dues propostes. També per a reivindicar les “dues fonts de legitimitat”: l’1-O i el 27-O. Justament la resolució de JxCat és la que els ha fet "saltar les alarmes", perquè hi han vist un relat autonomista. “No hem vingut al Parlament a restituir l’autonomia”, ha avisat.

"Provocació" del Rei

En aquest sentit, el diputat anticapitalista ha volgut recordar que, malgrat que els acords eren de mínims, el 30 de gener estaven disposats a donar els seus quatre vots a la investidura de Carles Puigdemont. Després de l’ajornament del debat, les coses han canviat. “Hem esperat gairebé dos mesos perquè poguessin arribar a un preacord, i ara no es pot pretendre que la CUP ho certifiqui en una setmana”, ha avisat. Ha assenyalat que “qualsevol fruit o resultat” de les converses serà traslladat al Consell Polític de l’organització, que celebren el proper dissabte.

Sobre el nom de Jordi Sànchez com a candidat alternatiu a Puigdemont, el dirigent cupaire ha precisat que “encara no s’ha posat sobre la taula”. Malgrat tot, ha defensat que “més important que els noms és el programa de govern”. Ha demanat a JxCat i ERC “transparència i rigor”.

Riera també s’ha referit a la visita del Rei el passat diumenge, que ha qualificat de “provocació” després del seu posicionament posterior a l’1-O. “Els catalans no tenim rei i convidem la monarquia a no trepitjar més Catalunya”, ha etzibat. També ha enunciat les càrregues policials “absolutament injustificades” d’aquell diumenge al vespre.