Ho reconeguin o no en públic, la immensa majoria d'actors polítics a Catalunya donen per fet que la legislatura té les hores comptades. Davant la darrera decisió del Tribunal Suprem, que avala la retirada de l'escó a Quim Torra, fins i tot la CUP constata que "aquesta última intromissió, inevitablement ens portarà a la culminació de la XII legislatura". Per això demanen a JxCat i ERC "que deixin de banda els interessos partidistes, acordin una resposta a l'alçada del moment i facin una proposta" sobre "com acabar amb dignitat aquesta legislatura". 

Així ho ha verbalitzat la diputada de la CUP, Maria Sirvent, que ha arrencat la seva intervenció posant de relleu que "la complexitat del moment" fa necessari "resoldre la situació filant molt prim". Els anticapitalistes afirmen ser "conscients" que "ens acostem inevitablement al final de la legislatura". Arribats a aquest punt, no volen anticipar escenaris i prefereixen, aquesta vegada, no forçar a la desobediència, perquè "la solució no és clara". Sí que avancen que és imprescindible pactar el desenllaç final, que creuen que hauria d'estar marcat per "la defensa de la institució de la presidència i la sobirania del Parlament i la denúncia de les irregularitats de l'aparell judicial". 

Tenint present que "tard o d'hora arribarà la sentència ferma", exigeixen dels socis de govern un canvi d'actitud. És a dir, que aparquin "els interessos partidistes" per prioritzar una resposta antirepressiva conjunta. 

El proper dilluns hi ha ple al Parlament. Serà una nova prova de foc per a la institució. Torra, Torrent i la resta de membres de la Mesa tornaran a veure's contra les cordes si, com ja han avançat, mantenen el president al seu escó de diputat. En paral·lel, el PSC -que la setmana passada va aliniar-se amb l'independentisme i els comuns afirmant que la Junta Electoral no és competent i que Torra ha de seguir a la presidència fins que no hi hagi sentència ferma- ha demanat un nou informe al lletrats de la cambra. Al darrer dictamen, els serveis jurídics del Parlament van concloure que només el veredicte final del Suprem sobre el fons de la qüestió -encara pendent- podría apartar Torra del seu càrrec.