Ara no és el moment de fer marxa enrere, sinó de continuar endavant amb la República. Així ho ha defensat Carles Riera, cap de llista de la CUP, aquest diumenge en l’acte central al Pavelló de la Vall d’Hebron, a Barcelona. Ha volgut dirigir el missatge especialment a les altres dues candidatures independentistes, Junts per CatalunyaEsquerra Republicana. “Els volem dir que no tornin a l’autonomisme i el processisme”, els ha reclamat. “Per respecte a l’1 d’octubre”, ha dit, és hora de “fer República” desobeint l’Estat i optant per la unilateralitat.

Amb l’auditori amb més de 2.000 persones a les fosques, l’acte ha començat quan l’escenari s’ha il·luminat. Al mig, una urna com les que es van utilitzar l’1 d’octubre, que ha estat la protagonista del vespre. És a l’esperit d’aquell dia, al que han apel·lat per desenvolupar la República proclamada el 27 d’octubre. Una frase de Mandela ha donat el tret de sortida a un acte on s’han deixat veure les principals cares del present i el passat parlamentari cupaire. "Tot sembla impossible fins que es fa".

“N’hi ha que volen enterrar la memòria de l’1 d’octubre, el dia que el poble va dir sí a la República”, ha advertit Carles Riera, que ha carregat contra la “claca neofranquista” i “aquells que ballen mentre el Govern és a la presó”, en referència al socialista Miquel Iceta. “Oblidarem aquells fets? Passarem pantalla per tornar a la submissió autonomista? Apel·larem a una bilateralitat ingènua i derrorista?”, ha preguntat.

En aquest sentit, el nou líder cupaire ha sostingut que van a les eleccions per "mantenir viva la realitat de l’1 d’octubre”, per “defensar el poder popular que ha de sostenir la República” i per “construir la República per expulsar el feixisme de tots els Països Catalans”. Però amb el “poder formal” de les institucions no n’hi ha prou, ha avisat. Per això ha reclamat “mobilització permanent i autoorganització continuada”.

Riera també s’ha volgut dirigir específicament als comuns, als quals ha demanat que “aturin el camí de la dignitat al 15-M a la claudicació del constitucionalisme”. Els ha reclamat que se sumin al procés constituent, “en lloc d’apuntalar la monarquia borbònica”. I al “tripartit del 155” li ha enviat un altre missatge: “No passareu. No us deixarem avançar. Posarem els nostres cossos”.

carles riera maria sirvent cup

La número dos per Barcelona, Maria Sirvent, ha rebatut l’argument de la fractura social de l’unionisme: “El que provoca fractura social és la persecució política, la llei d’estrangeria, la reforma laboral, els que no condemnen la violència de l’1-O ni les agressions feixistes, els que ataquen els mitjans de comunicació, els que fan servir missatges racistes”. També ha advertit els comuns: “La seva agenda social no és possible en la gestió de l’autonomia, en el marc del règim del 78”. A Marta Rovira, secretària general d'ERC, li ha preguntat si "continuarà sent la crossa de l'antiga Convergència".

“El proper 21 de desembre sortirem a guanyar i guanyarem per materialitzar la voluntat popular”, ha promès Sirvent.

La paperera de la història

Una de les intervencions més enceses ha estat la del periodista i exdiputat David Fernàndez, qui ha assegurat que “el 155 també acabarà a la paperera de la història”, en referència a l’expressió feta servir per fer fora Artur Mas. També ha rebatut les paraules de Pablo Iglesias la setmana passada a Sant Adrià de Besòs. “Nosaltres no despertem el feixisme en un país on mai no va marxar a dormir”, ha afirmat.

Fernàndez també ha volgut dirigir un missatge a la resta de ciutadans de l’estat espanyol, als quals ha recordat que “el nostre únic adversari és l’Estat”. L’exparlamentari ha defensat que “ens volien estabornits i ens han trobat esperançats enmig del carrer”. I ha afegit: “El dia 21 va de la dignitat d’un poble lliure davant un Estat repressor. És hora de posar la República dempeus. Ells destrueixen i nosaltres construïm”.

Anna Gabriel hi ha posat el toc més internacionalista, i ha assegurat que la seva defensa del dret a l’autodeterminació, la llibertat dels presos i la democràcia “és un tribut a les Madres de la Plaza de Mayo, als resistents maputxes o al digníssim poble cubà”. L’exdiputada ha reivindicat que “lluitem perquè ho hem après de les que lluiten arreu”.

L’exparlamentària ha protagonitzat un dels moments més aplaudits de l’acte central de campanya. “Senyor Trump, tregui les seves mans brutes de Palestina”, ha cridat. Militants cupaires s’han situat darrere seu sostenint una pancarta on es podia llegir “Jerusalem, capital de Palestina”.

anna gabriel palestina n.t.

“Set mascles blancs i rics”

L’acte l’ha obert la regidora a Barcelona i número 8 el 21-D, Maria Rovira, qui ha defensat que l’1 d’octubre, “malgrat les hòsties i les agressions sexuals, i malgrat un miler de ferits, no vam retrocedir”. En aquest sentit, ha assegurat que “nosaltres només tenim la gent” i que “ho tornarem a fer si cal”. S’ha compromès a “materialitzar la República feminista i socialista dels Països Catalans”.

El fins ara diputat Albert Botran ha carregat amb duresa contra el que ha anomenat “triumvirat del 155”, que el 21-D vol fer una “marxa triomfal” per sota d’un “arc de triomf amb l’article 2 de la Constitució gravat”. Ha envestit especialment contra el PSC, que “té l’esperança de passar de puntetes” per sobre l’aplicació del 155. “La repressió contra independentisme i l’anul·lació d'institucions catalanes no haurien estat possibles sense la complicitat del PSC i del PSOE”, ha dit. “I encara hi ha qui hi veu pactes de govern”, ha afegit. També han anunciat que han aconseguit més de 5.000 apoderats que “impediran” una tupinada.

L’escriptora i activista feminista Bel Olid, fitxatge estrella de la CUP per al 21-D, ha reivindicat que l’1-O “les dones no només vam ser-hi, sinó que vam protagonitzar la resistència” a unes “forces d’ocupació matxirules que criden «a por ellos»”. Olid ha promès que, al contrari de la Constitució espanyola, la Constitució de la República Catalana “no l’escriuran de cap manera set mascles blancs i rics”.