Davant la situació de "paràlisi" i "bloqueig" que viu el procés independentista, la CUP ha decidit obrir un procés de debat intern per explorar quina estratègia ha de seguir la formació de cara al futur. El debat intern acabarà al juliol amb la celebració d'una assemblea nacional on, entre altres coses, la militància debatrà "si val la pena" presentar-se en unes noves eleccions catalanes, que preveuen que podrien celebrar-se la tardor que ve, i de quina manera fer-ho. 

Així ho han explicat diversos líders de la formació en una conferència política celebrada aquest dimarts a la tarda al Centre Cívic Pati Llimona, davant de representants dels partits i entitats sobiranistes, a qui han emplaçat a obrir també un debat que conflueixi en una espècie d'estratègia col·lectiva per fer avançar el procés.

Crítiques a JxCat i ERC pel diàleg

En la conferència, els cupaires també han estat molt crítics amb el Govern, que han qualificat de “desgovern inefectiu”, i han titllat de "fracassada" la seva aposta pel diàleg. En aquest marc, també han demanat “tornar a un cicle de desobediència civil i institucional” i superar "la clau partidista". 

En un debat en el que han participat els diputats Carles Riera i Natàlia Sànchez i els mebres del secretariat nacional Mireia Vehí i Albert Botran, i conduït pel periodista Albert Mercadé, els cupaires han alertat que els resultats del 28 d'abril podrien dur a les forces independentistes presents al Congrés a optar per una reforma del marc autonòmic com a "mal menor" i "ajornar" l'objectiu de l'autodeterminació. 

"Quan la CUP és forta, el procés avança"

En aquest sentit, els cupaires han optat per reivindicar-se, assegurant que "quan la CUP ha tingut força, el procés ha anat endavant", pel que han apostat per intentar ser "capaços" de generar una "alternativa" per fer que el procés avanci. 

La CUP va engegar fa un any "un procés de reflexió", davant la via morta del procés arran de la reopressió posterior a l'1-O, que ha de conduir a propostes per fer efectiu el dret d’autodeterminació i la possibilitat de generar una “alternativa política i democràtica” a la situació de “crisi estructural als Països Catalans”.

A l'acte d'aquest dimarts hi ha assistit el diputat de JxCat i president de la Crida, Toni Morral, el diputat d'ERC Ferran Civit, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri.