Davant un procés que consideren polític, la CUP respon políticament. Així ho ha defensat l’advocat i exdiputat anticapitalista, Benet Salellas, en relació a la decisió d’Anna Gabriel d’instal·lar-se a Ginebra i no comparèixer davant el Tribunal Suprem. “L’Anna no ha fugit, l’Anna ha buscat refugi per una persecució política”, ha assegurat acompanyat de diputats, exdiputats i membres del secretariat nacional cupaire.    

En aquest sentit, Salellas ha denunciat que “no es jutgen fets, sinó projectes polítics”, i ha alertat que la justícia espanyola “té un problema amb tot allò que no sigui el projecte nacionalista espanyol”. Ha posat com a exemple la confirmació de la condemna aquest dimarts per al cantant de rap mallorquí Valtonyc.

L’advocat cupaire ha justificat la decisió de “refugiar-se” a la ciutat suïssa perquè consideren que Gabriel no tindrà dret a un judici just. En aquesta línia, ha condicionat els propers passos al que faci la justícia i el Govern espanyol. No obstant això, si li demanen l’extradició, ha avançat que “molt probablement” sol·licitaran l’asil polític.

Ha calculat que una petició d'extradició es podria resoldre en un termini d'entre sis i deu mesos. S'ha mostrat convençut que la justícia suïssa serà més garantista.

Segon front internacional

L’actual diputada cupaire Maria Sirvent, que també ha intervingut, ha criticat que es tracta d’una “macrocausa que pretén perseguir tot un poble i que respon a la set de venjança d’un Estat repressor”. És per això que, “davant un judici polític”, ha sostingut que aquesta és una manera de fer política. “Aquesta defensa política passa per no claudicar davant els tribunals espanyols i la repressió”, ha dit.

Sirvent ha detallat que l’estratègia de defensa de la CUP passa per dos fronts "en un marc comú". Per una banda, la “defensa política” que va fer l’exdiputada Mireia Boya declarant la setmana passada davant el jutge Llarena; per l’altra, l’exili de Gabriel que buscar internacionalitzar el conflicte “més enllà de les nostres fronteres” i també més enllà de Brussel·les. En aquest sentit, Salellas ha recordat que Ginebra és seu de molts organismes internacionals de drets humans. Pot generar un "nou focus de pressió" sobre l'Estat, ha vaticinat.

Salellas ha mostrat la seva estupefacció perquè “no sabem què s’investiga”, perquè uns dies es parla del referèndum, altres de la declaració d’independència i fins i tot de la negociació dels pressupostos. També ha denunciat una “triple investigació”: la del TS, la del número 13 de Barcelona i la de l’Audiència Nacional.