La CUP vol contundència i claredat en la resposta al CatalanGate, després d'una setmana on l'executiu de Pere Aragonès encara no ha deixat clar com serà la relació amb el govern espanyol després del cas de l'espionatge a més de 60 líders independentistes. El Govern primer va dir que les relacions quedaven afectades, ara que seran mínimes, però que es mantenen les reunions tècniques o imprescindibles. "No es pot dir que es congelen les relacions i als cinc dies seure a la taula per parlar de projectes com els Jocs Olímpics", ha sostingut la diputada anticapitalista Laia Estrada des del faristol del Parlament. "Cal congelar les relacions a tots els nivells i no només a la taula de diàleg, que està morta i enterrada", ha afegit la diputada, que ha opinat que si ERC i Junts volen continuar "gestionant engrunes autonomistes", que com a mínim ho facin amb dignitat.

Avui després del Consell Executiu la portaveu del Govern Patrícia Plaja ha assegurat que fins que s'hagin depurat responsabilitats i es garanteixi que no es tornarà a repetir una situació com aquesta, només es mantindran aquelles relacions "imprescindibles, necessàries i convenients per aclarir fets relacionats amb el CatalanGate o imprescindibles per al conjunt de la ciutadania de Catalunya". La congelació de les relacions afectarà també la taula de diàleg.

La diputada de la CUP ha reclamat una investigació "a fons" sobre la infecció dels telèfons mòbils de les víctimes de l'espionatge i ha subratllat que "sota cap pretext" es pot autoritzar una cosa així de forma massiva. Per això, ha deplorat el "desinterès manifest" del govern espanyol a aclarir l'abast del CatalanGate, i ha dit que cal "investigar a fons què ha succeït, depurar responsabilitats i establir mesures que garanteixin que no es tornarà a repetir".

Acord pel català

Més enllà del CatalanGate, Estrada també ha valorat les últimes novetats sobre l'acord per la llengua entre el PSC, ERC, Junts i Comuns, per modificar la llei de Política Lingüística. Aquest acord actualment està paralitzat perquè els quatre partits s'han donat més temps per negociar amb els moviments socials, però la CUP exigeix que se li posi punt i final atès que "són molts els sectors que alerten sobre les amenaces que suposa aquest acord". Precisament dilluns es van reunir unes 200 personalitats en un acte de Plataforma per la Llengua per protestar contra aquest acord, i entre el públic hi havia la presidenta del Parlament, Laura Borràs, l'expresident de la Generalitat Quim Torra i la diputada cupaire Dolors Sabater, entre altres.

En la mateixa intervenció la CUP ha demanat la compareixença a la Comissió de Drets Socials del Parlament de la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, així com dels seus predecessors Chakir el Homrani i Alba Vergés perquè donin explicacions sobre la reserva de places que la Generalitat va fer a residències privades perquè atenguessin infectats de covid-19 procedents d'altres centres i que mai es van cobrir. El Govern va destinar 10,6 milions d'euros a costejar llits en centres per tal que atenguessin usuaris d'altres residències menys capacitades per fer front a brots de coronavirus. 7,8 milions d'aquest 10,6 han anat a parar a places que no s'han omplert. Per a la diputada Laia Estrada, aquests "prop de 8 milions regalats a les residències" poden haver estat "malbaratats o malversats", per la qual cosa volen que els responsables de la Generalitat sobre les residències ara i a l'inici de la pandèmia ho expliquin al Parlament.