PSC, comuns, Ciutadans i PP. Tots quatre partits no han dubtat avui a mostrar el seu malestar contra la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i han demanat o bé la seva dimissió o que sigui suspesa com a diputada de la Cambra un cop comenci el seu judici pel cas dels contractes fraccionats quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes. ERC resta en un silenci estratègic mentre que la CUP vol meditar la resposta. Els anticapitalistes, quan es va constituir el Parlament, no van votar la presidenta de la Cambra entre altres motius per aquesta qüestió, però ara prefereixen anar "pas a pas", i en qualsevol cas han assegurat que socialitzaran la posició amb les bases.

Des del faristol del Parlament aquesta tarda el diputat anticapitalista Xavier Pellicer ha dit que no tenen els elements "suficients" per valorar com posicionar-se al respecte, perquè encara no existeix ni l'escrit de la Fiscalia, però en qualsevol cas ha assegurat que valoraran la seva posició tenint en compte dos factors: que hi ha una operació d'estat contra l'independentisme, i el compromís "claríssim, meridià i absolut" en contra de la corrupció, dos elements que ha assegurat que guiaran la "brúixola" de la seva decisió.

 

Tot plegat arriba després que aquest dilluns el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya informés que ha tancat la investigació contra Borràs, deixant-la a un pas per anar a judici. En la resolució, el magistrat Jordi Seguí sosté que Borràs va “abusar del seu càrrec” i que hi ha indicis per jutjar-la pel delicte continuat de prevaricació administrativa, frau administratiu, falsedat en document mercantil i delicte continuat de malversació de cabals públics. I ara dona trasllat a la Fiscalia Superior de Catalunya perquè presenti l’escrit d’acusació, pas previ al judici, després que es presenti l’escrit de defensa.

Més enllà del posicionament sobre aquest nou moviment, la CUP si que ha assegurat amb tota rotunditat que no veuen motiu per modificar l'article 25.4 del reglament, que podria blindar Borràs. Aquest article diu concretament que en els casos en què l'acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la Mesa, una vegada sigui ferm l'acte d'obertura del judici, ha d'acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris: "No entendríem cap tipus de modificació al respecte", ha sostingut Pellicer, que també ha assegurat que la causa contra Borràs és "complexa i incòmoda" pel conjunt de l'independentisme. 

Declaracions de Rufián

Més enllà d'aquesta qüestió Pellicer també ha valorat les declaracions del líder d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, que ha carregat contra Carles Puigdemont i ha donat per bons suposats vincles entre l'entorn del president a l'exili i el Kremlin. La CUP assegura que no vol entrar a valorar això, però si que ha demanat, amb la situació "de descrèdit que viu la política", evitar fer espectacles, i ha exigit rigorositat i respecte per als companys de viatge.

A Cambray: "Negociació o dimissió"

I novetats per la CUP: avui s'ha incorporat al grup la diputada Nogay Ndiaye, en substitució de l'inhabilitat Pau Juvillà. La nova diputada per Lleida es dedicarà entre d'altres qüestions a temes del sector educatiu, i res més actual en un dia com avui, on s'ha produït la primera jornada de vaga de docents​. Ndiaye ha reivindicat la lluita dels docents per una escola pública forta i amb drets per als seus treballadors, i ha exigit a la Conselleria d'Educació que doni resposta a les reivindicacions: "Conseller, negociació o dimissió", ha etzibat a Josep Gonzàlez-Cambray.