El diputat de la CUP, Carles Riera, ha exigit a ERC i Junts actuar amb "coherència" en la negociació de l'amnistia amb el PSOE. Les formacions catalanes es veuen abocades a iniciar una negociació amb els socialistes per tal d'investir el candidat del PSOE, Pedro Sánchez, a canvi de mesures concretes. L'independentisme té una oportunitat per imposar la seva en el marc d'una amnistia per als presos i represaliats del procés. En aquest sentit, la CUP ha remarcat la necessitat que l'amnistia que posin sobre la taula ERC i Junts en les seves negociacions amb l'Estat formi part del reconeixement del dret d'autodeterminació "de forma explícita i indestriable", vinculant així tots dos elements.

En una atenció a la premsa a l'Escola d'Estiu de la formació anticapitalista a la Nau Bostik de Barcelona, ha remarcat que en cap cas "ha de ser una mesura de despenalització sense canvi de marc juridicopolític". "L'episodi actual és un més en el conflicte amb l'Estat, serà per anar enrere si és una amnistia que només inclogui la despenalització sense conseqüències polítiques", ha remarcat. Així, per als cupaires és important que aquesta mesura política formi part realment del procés de desjudicialització del conflicte i formi part del procés d'autodeterminació. Ara bé, la CUP en cap cas es mostra confiada que aquesta negociació d'investidura serveixi per trobar una "resolució democràtica al conflicte".

 

Junts i ERC posen pressa

Junts per Catalunya ha celebrat aquest dissabte un Consell Nacional ordinari a Mataró Míriam Nogueras, ha alertat el PSOE que no es pensin que "el temps solucionarà els problemes com feia Mariano Rajoy" i els urgeix a arremangar-se per la qüestió de l'amnistia abans de la investidura si volen el suport de Junts. De fet, és una consigna que ha traçat el president a l'exili, Carles Puigdemont, que ha fet una intervenció prèvia a la de Nogueras —no era pública— i on ha insistit que els socialistes comencen a fer tard. "Si els socialistes volen negociar amb nosaltres, ja saben quin és el nostre marc de negociació, el president Puigdemont ho va apuntar clarament". El full de ruta és, doncs, el reconeixement de la legitimitat democràtica de l'independentisme, l'amnistia i la desjudicialització, un relator i un mecanisme de verificació i seguiment dels acords.

Per la seva banda, Esquerra Republicana ha donat per "assumida" l'amnistia. Així ho ha expressat la secretària general dels republicans, Marta Rovira, en el Consell Nacional del partit d'aquest dissabte. Rovira ha fixat l'amnistia en l'acord entre els republicans i el PSOE i Sumar per la constitució de la Mesa del Congrés dels Diputats. "Per nosaltres era imprescindible tenir signat per part del PSOE i Sumar posar fi a la repressió política per cadascuna de les vies legals necessàries. Nosaltres donem per descomptada una llei d’amnistia que s’ha d’acabar de concretar", ha dit.