La CUP es reivindica. Enmig d'una campanya electoral que promet estar dominada per l'estira-i-arronsa a tres entre Junts, ERC i el PSC, la candidata cupaire a les eleccions del 12 de maig ha volgut treure el cap. I ho ha fet atacant a tort i a dret, repartint crítiques cap a les tres formacions. Així, des d'Amposta, Laia Estrada ha carregat contra els "grans partits", i ha situat els anticapitalistes com la millor garantia per "deixar de supeditar la política catalana als imperatius de Madrid i de les grans fortunes". "No els hi permetrem continuar gestionant el territori al servei d'uns pocs", ha dit Estrada.

La cupaire ha estat especialment crítica envers Junts i ERC, amb qui la CUP competeix pel vot de l'electorat independentista. En aquest sentit, ha demanat "coherència" a ERC i Junts, a qui ha acusat de dir una cosa a comarques i una altra a Barcelona. "No pot ser que aquí diguin una cosa i allà el contrari", ha dit des de la capital del Montsià. I també ha disparat crítiques en matèria nacional cap a juntaires i republicans. "A les forces polítiques que ens diuen que l’única manera d’aconseguir drets és que ens els donin des de Madrid: ells acaben formant part dels obstacles per assolir la independència", ha denunciat.

Hi ha hagut temps per a més, perquè la cap de llista de la CUP ha assenyalat que Junts està seguint "el camí de la convergència de tota la vida, però onejant l'estelada", mentre que ha lamentat que el candidat d'ERC i president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi acabat la legislatura "fent el mateix que la sociovergència de tota la vida". En contraposició, ha situat els cupaires. "Som aquí per recuperar una agenda social i nacional pròpia, no hem d'esperar que ens donin permís des del govern espanyol", ha etzibat. Després de tot, els anticapitalistes s'han reivindicat com la garantia per recuperar la sobirania al Parlament i impulsar la independència.

I cap al PSC també hi ha hagut crítiques, amb dards al candidat a la presidència que actualment encapçala les enquestes. "No esperem res de Salvador Illa", ha asseverat. Així, Estrada ha criticat que el líder dels socialistes vulgui recuperar "l'Estatut mutilat del 2006". "Volen retornar al pujolisme, quan es repartien el pastís entre el PSOE i els convergents", ha apuntat.

La transició ecològica, al centre

La CUP ha dedicat bona part de l'acte d'Amposta a carregar contra els macroprojectes, especialment el Hard Rock, i parlar de la transició ecològica. Els candidats dels anticapitalistes per Tarragona Sergi Saladie i Ortèsia Cabrera han lamentat que les Terres de l'Ebre hagin acabat sent un "abocador" i han cridat al vot el 12-M per tal de tenir una "representació forta" al Parlament i revertir "aquestes polítiques nefastes". Uns macroprojectes que, segons els cupaires, són conseqüència de "decisions polítiques", precisament, de Junts, ERC i PSC.