L'esquerra independentista ha fet acte de presència aquesta Diada 2020 al passeig Lluís Companys de Barcelona, davant de la seu del TSJC, per reivindicar un cop més "la independència dels Països Catalans" en un acte marcadament festiu amb actuacions en directe.

La protesta, però, ha estat notablement diferent a la d'anys anteriors a causa de les fortes mesures sanitàries arran de la pandèmia de la Covid-19. L'aforament era limitat a tots aquells que s'haguessin descarregat un codi QR per poder-hi accedir. Als voltants del passeig central, però, s'hi han concentrat també desenes de persones.

A la manifestació hi han participat diverses cares visibles de la CUP, com les diputades al Parlament Maria Sirvent i Natàlia Sànchez o el diputat al Congrés Albert Bortran

albert botran diada 2020 esquerra indepe cup - sergi alcàzar

El diputat de la CUP al Congrés durant la protesta | Sergi Alcàzar

"La deriva repressiva"

En una atenció als mitjans, Sirvent ha condemnat "novament la deriva repressiva tant del Govern de la Generalitat com el govern espanyol". "Estem veient que s’estan produint detencions preventives que són absolutament il·legals", referint-se a una militant d'Endavant detinguda a Barcelona pels Mossos per "penjar una pancarta" i els quatre CDR detinguts a Lleida per la Guàrdia Civil.

"Instem tothom a organitzar-se i a sortir al carrer a seguir en aquest procés de construcció social i nacional que no vindrà de la mà de les institucions, sinó que vindrà de la mà d’un moviment popular, ferm i determinat fins a les últimes conseqüències a defensar els drets del nostre poble", ha reivindicat.

natalia sanchez maria sirvent eulalia reguant albert botran diada 2020 cup- sergi alcazar

El diputat de la CUP al Congrés Albert Botran, les diputades al Parlament Maria Sirvent i Natàlia Sànchez i l'exdiputada Eulàlia Reguant | Sergi Alcàzar 

Per la seva banda, Lluc Gayà, portaveu nacional d'Endavant, ha dit que la crisi sanitària demostra que hi ha "una altra manera de viure" i que la independència és necessària "per posar l'economia a favor de les classes populars". En aquest sentit, ha dit que "s'ha demostrat que la via només institucional i de la llei a la llei no funcionen", i per això cal un independentisme revolucionari.

En un manifest conjunt, titulat 'Als Països Catalans hi ha una altra manera de viure' i firmat per a la CUP, la COS, Arran, Endavant, el SEPC i Alerta Solidària, les entitats han denunciat que la resposta del govern de Pedro Sánchez i el de Quim Torra a la pandèmia ha estat "la repressió, la militarització i l'estat policial". L'estat, diuen, ha aprofundit el control social i ha "posat el focus" en la responsabilitat individual, en comptes de "parlar d'internalitzar la sanitat privada" o la nacionalització dels sectors imprescindibles per afrontar la pandèmia.