La CUP té clar que les lleis de desconnexió seran "immediatament suspeses" pel Tribunal Constitucional. És per això que exigeix desobeir aquestes suspensions. Ho ha fet en un acte polític aquest dimecres al matí davant del Parlament de Catalunya, una hora abans de l'inici del ple de la cambra que ha d'aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica.

"Aquestes lleis seran suspeses immediatament pel Tribunal Constitucional, però aquesta suspensió no podrà ser excusa de res, sinó que haurà de ser un motor desobedient", ha assegurat Anna Gabriel. Segons la diputada cupaire, aquest dimecres "no s'aprova una llei qualsevol", sinó que s'aprova una norma "absolutament transcedental".

Gabriel ha defensat que, un cop que s'aprovi la llei del referèndum i se signi el decret de convocatòria de la votació de l'1 d'octubre, "s'haurà aprovat allò que donava sentit que estiguéssim en aquesta cambra". Ho ha considerat "un dia clau per a l'esquerra independentista", perquè "el dret a l'autodeterminació obre la porta a la consecució de molts altres drets".

A més dels deu diputats del partit anticapitalista, també han participat de l'acte diferents personalitats de la formació, com els alcaldes de Badalona i Sabadell, Dolors Sabater i Maties Serracant, el regidor a Vic Joan Coma, o el portaveu del Secretariat Nacional, Quim Arrufat.