La CUP ho té clar: a hores d'ara no se sumaria a la llei ad hoc que treballen PSC, ERC, Junts i Comuns per donar resposta des del Parlament a la sentència que imposa el 25% del castellà a les aules. La formació anticapitalista, que en cap moment ha participat ni de la negociació de la reforma de la llei de política lingüística ni tampoc de la nova llei que ara negocien els partits en un intent de recuperar Junts en el consens, ha assegurat que en aquests moments no se sumarà a la proposta: "No ens podem sumar perquè aquesta proposició de llei i aquest decret llei que promouen acaba amb la immersió".

La formació anticapitalista va rebre un esborrany de la llei que treballen els partits del Parlament el dijous de la setmana passada, i divendres van sortir a explicar que s'obririen a negociar sempre que l'executiu de Pere Aragonès convoqui una taula amb la comunitat educativa per a dialogar sobre aquest acord. Aquest fet no s'ha produït i avui el diputat Carles Riera, després de constatar que no se'ls ha convidat a participar de les negociacions ni tampoc a la comunitat educativa, ha tancat la porta a sumar-se a la proposta i ha assenyalat, en una entrevista a La2 i Ràdio4, que la proposició de llei "dona pas, per primer cop en la legislació catalana, a l'ús curricular de la llengua castellana". 

El diputat ha considerat que el contingut del text que treballen in extremis els quatre partits "consagra la segregació escolar per raó de llengua", i segons els cupaires es deixa en mans de les escoles el desenvolupament del projecte lingüístic, el que podria impedir que hi hagi un projecte igual a tots els centres: "En el moment en què hauríem de legislar a favor del català i aplicar la immersió per igual, aquests partits i el Govern s'adeqüen a la sentència, incorporant les tesis principals de la sentència, que el castellà ha de ser llengua cooficial". Per Riera, el que cal és reforçar la legislació vigent a favor de la immersió.

Detalls de la llei

L'acord entre els quatre grups se segueix debatent el matí d'aquest dimarts. Ahir al matí ERC es va manifestar optimista i va posar damunt la taula la possibilitat de registrar el text legal ahir mateix a la tarda. Finalment això no va succeir, i es va fer palesa la distància entre PSC i Junts, ja que els socialistes insisteixen en la reforma de política lingüística mentre que Junts assegura que aquesta llei no s'ha de tocar i defensa que la proposta que treballen actualment manté el català com a llengua vehicular i no porta més presència del castellà que la que ja està prevista a l'ordenança, mentre que també protegeix els mestres i els centres deixant clar que és el Departament d'Educació el responsable de validar els projectes lingüístics de les escoles.