La presidenta del grup de la CUP al Parlament, Mireia Boya, ha afirmat que es declararà la república catalana i ha explicat que s'està analitzant "quin és el millor moment i la forma" que s'utilitzarà per proclamar-la. A més, espera que el president, Carles Puigdemont, "es reafirmi" aquest dijous en el que va dir a la seva carta de dilluns, i ha assegurat que convocar eleccions a Catalunya seria "l'error històric de les nostres vides".

En una entrevista concedida a Onda Vasca, Boya ha assenyalat que "ja es donen les condicions per proclamar la república i per aixecar aquesta suspensió que va demanar el president Puigdemont". En tot cas, ha apuntat que no donaran "més detalls perquè l'onada repressiva de l'Estat espanyol és bastant important".

"No només ens juguem que nosaltres mateixos puguem anar a la presó, com hi han anat els dos líders de les dues associacions cíviques més importants de Catalunya, sinó que fins i tot estan amenaçant d'il·legalitzar els nostres partits", ha destacat. Per això, ha dit que no donaran "cap tipus d'informació fins a l'últim moment".

Segons el seu parer, "tothom està convençut" que l'Estat aplicarà l'article 155 de la Constitució. "Veurem fins on arriben, si només és una suspensió parcial de l'autonomia o si és la suspensió total. El que està clar és que volen que ens agenollem, i nosaltres no estem disposats a fer-ho. Hauran de passar per sobre nostre", ha assegurat.

Després d'insistir que la república es declararà, ha manifestat que ara hi ha "dos presos polítics més en aquest país des de fa dos dies", en al·lusió a Jordi Sánchez i a Jordi Cuixart. A més, ha recordat que hi ha "uns 10.000 policies nacionals dormint en un creuer al port de Barcelona, que estan com bojos, a veure si poden fer voltes per les ciutats d'aquest país."

Puigdemont ha de "reafirmar-se"

Mireia Boya creu que el president de la Generalitat havia d'haver contestat en la missiva que va remetre a Mariano Rajoy que el 10 d'octubre ell "va demanar que se suspengués la declaració de la república", però que també es va proclamar aquesta per part dels diputats sobiranistes llegint fora del ple del Parlament la declaració. En qualsevol cas, segons el seu parer, Carles Puigdemont ara, en el nou escrit que remeti al Govern de Rajoy, ha de "reafirmar-se en el que va dir dilluns", sense fer "cap pas enrere".

Segons la seva opinió, "no hi ha res a negociar amb el Govern espanyol" i amb l'empresonament de Sánchez i Cuixart "el diàleg està completament trencat". "De l'únic que podem parlar ara és de mediació internacional, i una apel·lació a què algú ens ajudi amb l'Estat espanyol, perquè l'Estat espanyol vol massacrar-nos", ha destacat.

Eleccions?

Així mateix, Boya ha assegurat que convocar noves eleccions a Catalunya "seria l'error històric més gran de les nostres vides". Per això, ha advocat per declarar la independència i començar el procés constituent. Després d'assenyalar que "són enraonies" que Puigdemont estudiï la possibilitat de convocar comicis, ha indicat que "hi ha molts opinants" en aquesta qüestió. En aquest sentit, ha preguntat per a què serien unes noves eleccions. "Per tornar a una pantalla passada? No ens portaria a enlloc", ha afegit, per precisar que "seria un fre a les ganes de llibertat del poble català".

Mireia Boya ha assenyalat que desitjaria que demà no s'apliqués l'article 155 de la Constitució perquè "s'havia d'haver pogut fer un referèndum d'autodeterminació" a Catalunya. "Esperem veure què es decideix al Consell de Ministres i quan comencen els tràmits en el Senat. I en espera, ens continuarem avergonyint del Govern de l'Estat espanyol i, després, també ens avergonyirem de la Cambra Alta", ha subratllat.