La formació anticapitalista ha demanat un cop més al Govern que defineixi la data i la pregunta per al referèndum i ha assegurat aquest dimarts al Parlament que l’acte conjunt que prepara el Govern per evidenciar el seu compromís amb el referèndum “només tindrà sentit si serveix per concretar data i pregunta”.

Davant les tensions d’aquesta setmana en el si de Junts pel Sí, la CUP ha considerat que “l’única manera de posar fi al soroll passa per definir aviat la data i la pregunta pel referèndum” que ha de permetre donar el tret de sortida a la campanya del . Aquesta és, segons el diputat Albert Botran, l’única via per “esvair dubtes” sobre la unitat dels partits entorn el referèndum.

Per això, Botran ha supeditat la participació de la CUP en l’acte del Govern als “continguts polítics” d’aquest. “Si no serveix per concretar data i pregunta, només servirà per dilatar el que tothom sap que no cal dilatar”, ha conclòs el diputat.

Junts pel Sí, en boca del portaveu Roger Torrent, ha assegurat que la decisió de concretar una data i pregunta per al referèndum recau sobre el Govern i que la convocatòria es farà “quan sigui políticament més oportú”.

Tot i això, Torrent ha assegurat que serà “aviat” i ha reafirmat el compromís ferm del Govern per celebrar-lo. “Estem absolutament convençuts i decidits a convocar-lo, i això és el que farem en les properes setmanes, propers mesos”, ha assegurat.

Per altra banda, també ha valorat la feina del Pacte Nacional pel Referèndum, que està recollint signatures com a aval per demostrar a l’Estat el suport al referèndum i aconseguir així la celebració d'una consulta pactada. “Se’l ha de deixar treballar”, ha demanat Torrent.

Qui també ha fet referència a la tasca del Pacte Nacional pel Referèndum ha estat el portaveu adjunt de Catalunya Sí que es PotAlbano-Dante Fachin que, preguntat per la participació del seu grup en l’acte que organitzarà el Govern, ha defensat el “compromís" del seu grup amb el Pacte Nacional pel Referèndum.

Declaració Unilateral d'Independència

Preguntat sobre les declaracions del vicepresident, Oriol Junqueras, en què hauria obert la porta a proclamar una declaració unilateral d’independència (DUI) en cas que no es pogués celebrar el referèndum, Botran ha assegurat que “l’únic escenari en el qual no tindria sentit no fer el referèndum és si s’impedeix físicament”.

En aquest cas, que ja ha estat contemplat per la CUP, la formació anticapistalista es consideraria legitimada per proclamar la independència de manera unilateral.

Sobre aquest mateix tema s’ha pronunciat també Torrent, que ha assegurat que les paraules del vicepresident responen a la voluntat de “reafirmar el compromís de Junts pel Sí amb el full de ruta”. Així mateix, ha afegit que estan “absolutament convençuts” que es posaran les urnes per tal que “els catalans i catalanes puguin decidir el seu futur”.