El vicepresident, Oriol Junqueras, ha tornat a posar avui damunt la taula la via de la declaració unilateral d'independència (DUI), que ha situat com la resposta prevista en cas que no sigui possible la celebració del referèndum que el Govern preveu convocar com a molt tard el mes de setembre vinent.

Ha estat durant un acte amb l'economista Xavier Sala i Martín, dins del cicle El Moment Zero, i després que aquest hagi reclamat que en cas que no es pugui fer el referèndum s'invoqui el resultat de les eleccions plebiscitàries del 27-S i es declari de manera unilateral la independència, tal com va fer Thomas Jefferson als Estats Units.

Clàusula de desbloqueig

"Això ja està recollit al programa electoral", ha assegurat el vicepresident en la seva rèplica. Junqueras ha assenyalat que el full de ruta de JxSí contempla una clàusula anomenada "de desbloqueig" que preveu que, en cas que no es permeti el referèndum, es farà una declaració unilateral d'independència. "I nosaltres som partidaris sempre de respectar els compromisos que tenim", ha reblat.

El Govern ha evitat els darrers mesos assenyalar aquesta via, després de l'enrenou que la invocació de la declaració unilateral havia provocat al començament de la legislatura.

De fet, també avui durant la seva intervenció Junqueras ha insistit a mantenir el recorregut previst per a la convocatòria del referèndum. “Estem convençuts que votarem, que guanyarem i que l’Estat voldrà arribar a un acord perquè serà el primer interessat”, ha assegurat.

En aquest mateix sentit, ha argumentat que malgrat que tothom intueix la resposta, cal deixar treballar el pacte nacional pel referèndum per intentar arribar a un acord per a la convocatòria i que serà després quan es plantejarà una proposta "fruit del consens" i en les dates fixades pel president.

Crida a la unitat

Junqueras ha aprofitat la seva intervenció per fer una crida a la unitat d’acció de les forces independentistes i a l’acció coordinada entre el Govern, la majoria parlamentària, el món municipal, les institucions i la mobilització social.

“Totes aquestes potes han de treballar el més coordinadament possible. Ens necessitem molt. Tots som imprescindibles”, ha assegurat després de la polèmica que ha enfrontat durant la Setmana Santa el PDeCAT i ERC arran la filtració d’una conversa del número dos de la formació demòcrata, David Bonvehí, amb militants.