La CUP assegura que no va participar aquest dimarts en la presentació del Consell per la República perquè, com a organització, “no vol contribuir a avalar iniciatives que parteixen des d’una lògica simbòlica, que no tenen com a objectiu central la ruptura democràtica amb l’Estat espanyol i que no disposen de mecanismes de control democràtic i popular”.

Els cupaires retreuen a través d’un comunicat que aquesta nova institució “alimenta el discurs simbòlic a l’exterior i no afronta l’element central del conflicte que viu el país, que és l’exercici del dret a l’autodeterminació”.

A parer d’aquest grup, el Consell per la República no representa ara mateix “un ens que permeti avançar nacionalment ni socialment” i respon a “estratègies de comunicació pensades per convèncer i acontentar l’opinió pública catalana”.  

Malgrat tot, admet que l’estratègia internacional resulta cabdal, per la qual cosa la CUP seguirà treballant en aquest àmbit i anirà valorant l’evolució d’aquesta nova institució i d’altres iniciatives que puguin sorgir per interpretar si hi ha canvis substancials o no en la seva proposta d’acció.