Només dues formacions han votat contra el Quart Cinturó aquest dijous al Parlament: la CUP i els comuns. I els primers han volgut enviar un missatge als segons: han de “repensar” el seu suport als pressupostos de Pere Aragonès. Així ho ha demanat la diputada anticapitalista Montse Vinyets aquesta tarda, durant la sessió plenària. També ha reclamat a la formació de Jéssica Albiach que doni suport a la petició de compareixença urgent del conseller de Territori, Juli Fernández, que registraran en les pròximes hores. Malgrat l’aprovació de la moció, els comuns ja han deixat clar que no perilla l’acord que van signar amb el Govern abans de les vacances de Nadal.

En roda de premsa al Parlament aquest dijous a la tarda, Montse Vinyets ha denunciat que el projecte de pressupostos de la Generalitat “reflecteix el model de país que vol impulsar el Govern, un model de més carreteres i més contaminació en un context innegable de crisi climàtica i energètica”. En aquest sentit, la diputada anticapitalista ha rebatut Aragonès: “Posava damunt la taula una disjuntiva, si anàvem cap endavant o cap enrere. Apostar per casinos, carreteres i el monocultiu del turisme és anar enrere”. Vinyets ha acusat Aragonès de fer uns comptes “fets a mida per l’Estat i per Foment”.

 

Per tot això, la CUP registrarà la petició de compareixença urgent del conseller de Territori, Juli Fernández, perquè “aclareixi els motius reals” d’aquesta decisió “després de tants anys d’oposició”. Una petició que esperen que compti amb el suport dels comuns, a qui també han exigit “repensar el seu suport als pressupostos”. Els anticapitalistes també s'han ratificat en la seva decisió de no asseure's amb el Govern per parlar de pressupostos. "La CUP no s'ha exclòs; s'ha exclòs ERC per no defensar els interessos de la majoria de la població", ha assegurat la diputada Laia Estrada.

La "contradicció" d'Aragonès

El Govern s'ha hagut d'empassar un gripau per tirar endavant les converses amb el PSC pels pressupostos i no ho amaga. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha admès que ha hagut d'acceptar una infraestructura, com és la B-40, que no forma part del seu model de país i que representa una contradicció i desgast polític. Un cop ha tirat el Quart Cinturó coll avall, el president ha emplaçat el PSC a fer costat els comptes del Govern. "Ara és el moment que tothom estigui a l'alçada, que sigui realista i clar. És l'hora de fer possible l'aprovació del pressupost de Catalunya per al 2023", ha reblat.

Després que el PSC ha rebutjat l'esmena proposada per ERC, la moció que s'ha aprovat compromet el Govern a "fer efectiu, dins del primer trimestre de 2023, amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, el conveni d'acord i finançament que garanteixi la redacció del projecte de la ronda Nord dels sistemes urbans de Terrassa, Sabadell i Castellar (...) i l'execució de les obres per part del Govern de la Generalitat de Catalunya". La votació ha prosperat amb el vot de tots els grups, tret de la CUP i els comuns, que han votat en contra. És a dir, s'hauria aprovat encara que ERC no hi hagués fet costat.