La diputada de la CUP al Parlament Mireia Vehí ha explicat avui que el Govern li ha comunicat que ja "hi ha cens i hi ha urnes" per poder celebrar el referèndum sobre la independència de Catalunya l'1 d'octubre i que aviat s'obrirà un web per inscriure a funcionaris "voluntaris" per fer el recompte.

En declaracions a RAC1, en què també ha advertit que la Guàrdia Civil podria actuar com a “esquirol” al conflicte del Prat, Vehí ha afirmat que no pot "dir d'on han sortit" el cens i les urnes, però sí que ha dit que confia en les informacions que els ha traslladat el Govern. "Hi ha cens i hi ha urnes. Això és el que a nosaltres ens han fet arribar. Per tant, des d'aquesta lògica de confiança, nosaltres ens ho creiem", ha destacat.

Per justificar la discreció amb la qual s'estan portant aquests temes, ha comentat que "hi ha informacions que no es poden donar per no ensenyar les cartes a l'Estat". "És una estratègia d'astúcia de mínims", ha afegit. Vehí ha dit que queden encara per concretar algunes "garanties clau" del referèndum, com els llocs de votació o la "imparcialitat en el recompte".

"S'obrirà d'aquí a poc la pàgina per apuntar-s'hi la gent que és funcionària com a voluntària, tal com es fa en unes eleccions clàssiques, per fer el recompte", ha afirmat Vehí, que ha puntualitzat que "gent que no és funcionària no pot fer el recompte".

Escombrar Artur Mas

D'altra banda, ha mostrat estranyesa per l'enrenou aixecat pel cartell difós per la CUP dijous passat, en què apareix una dona escombrant Artur Mas, al costat del rei Felip VI i Mariano Rajoy, entre d'altres. "A qui sorprèn que l'esquerra independentista vulgui escombrar Mas? Però si comencem la legislatura així!", ha apuntat Vehí, que ha insistit: "Nosaltres escombrem la corrupció, la vella política".

Sobre el fet que la mesa del Parlament no abordi l'admissió a tràmit de la llei del Referèndum en la reunió prevista per al 16 d'agost, ha comentat que "com més aviat s'accepti el tràmit, millor". La CUP vol celebrar la Diada de l'11 de setembre "amb la llei de Referèndum ja aprovada i, si pot ser, amb el decret de convocatòria", ha dit.

Vehí s'ha mostrat convençuda que per fer possible el referèndum "caldrà desobeir" i "sortir al carrer". "Quan una llei és injusta, la desobediència és legítima. El Parlament aprovarà una llei del Referèndum que immediatament serà impugnada i el Parlament haurà d'aguantar l'embat", ha afirmat. "Si dissolen el Parlament, els diputats de la CUP no marxaran del Parlament. Que ens vingui a treure la Guàrdia Civil", ha dit.