L'acord d'aquest dilluns entre el Govern i Endesa per perdonar el deute a milers de famílies en situació de vulnerabilitat ha complert amb algunes de les reivindicacions dels moviments socials. Una bona notícia que, des de la CUP, han celebrat. "Aquesta victòria parcial és mèrit de les entitats en contra de la pobresa energètica i el moviment veïnal, que porten anys fent front a la situació i lluitant perquè el deute no recaigui sobre les persones en situació de vulnerabilitat", han reivindicat en un comunicat.

Els cupaires han criticat, però, que "s'ha trigat molt a fer ús de la llei 24/2015 deixant a milers de famílies a la intempèrie durant tot aquest temps". D'altra banda, tampoc són partidaris que la Generalitat i altres ens supramunicipals es facin càrrec d'una part dels 38,7 milions d'euros de deute, juntament amb l'empresa elèctrica. "Endesa té prop de 1.000 milions d’euros de beneficis nets anuals, i per tant, la candidatura considera que és l’empresa qui hauria d’assumir el 100% del deute acumulat i no les administracions públiques", reclamen.

La importància d'impulsar una empresa energètica pública catalana

"Tot plegat evidencia la importància d'impulsar una empresa energètica pública catalana, tal com incorpora l'acord entre la CUP i ERC", valoren des de la formació anticapitalista. Els cupaires reclamen que un bé essencial com la llum "sigui de titularitat i gestió pública" de manera que es pugui garantir l’accés universal en totes les llars de Catalunya. 

Per això, consideren que l'acord que s'ha signat avui entre la Generalitat, les administracions locals i Endesa és una victòria petita per una gran lluita: acabar amb la pobresa energètica al país. De moment, l'acord celebrat avui permetrà perdonar les factures de 35.000 famílies que no poden pagar la llum de les seves llars, un deute que assumiran Endesa, la Generalitat i altres ens supramunicipals. 

L'experiència de Sabater a Badalona

Després de conèixer-se la notícia, diversos membres de la CUP han celebrat a les xarxes la notícia. Per la seva banda, la diputada de la CUP i exalcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha recordat la seva experiència al capdavant de l'executiu municipal: "Entre 2015 i 2018 governant Badalona ens vam negar a pagar aquest deute amb diners públics, tot protegint les llars vulnerables. Vam fer pinya amb altres municipis i vam rebre dures acusacions públiques del PP d'Albiol que defensava Endesa. S'ha guanyat!", ha escrit en una piulada.

També la diputada Laia Estrada ha remarcat que "el deute hauria de recaure exclusivament" en Endesa i ha reivindicat la creació d'una "empresa energètica pública catalana". I des del Congrés dels Diputats, Mireia Vehí ha desitjat que l'acord d'avui sigui el primer de molts: "Si les grans empreses assumeixen els costos de la crisi, no s’ensorra res i la gent té vides millors".

 

Imatge principal: El grup parlamentari de la CUP en una roda de premsa al Parlament. / ACN