Si la proposta d’acord continua sent la mateixa, no importa qui sigui el candidat. Així ho ha assegurat la diputada de la CUP Natàlia Sànchez, que ha lamentat que en la nova proposta de JxCat i ERC no hi ha canvis substancials. “Si el document continua igual, poden anar passant candidats”, ha advertit la parlamentària. I ha afegit: “Si el motiu pel qual es canvien els candidats és adequar-nos a les ingerències de l’Estat i la repressió, pitjor ens ho posen”. Els ha recordat que el 30 de gener anaven a votar 'sí' a Puigdemont per la desobediència que suposava.

Segons ha explicat Sànchez, en la nova proposta “no hi ha diferències de fons” sobre l’anterior proposta, que van titllar d’autonomista. En aquest sentit, ha denunciat que algunes de les propostes que feien els cupaires han estat incorporades “matisades i transaccionades” sense el seu permís. Ha posat com a exemple la proposta d’una comissió d’estudi per a la creació d’una banca pública, quan la CUP demanava directament la creació d’una banca pública.

La diputada cupaire, que ha denunciat la nova “ingerència” d’un Suprem “sense legitimitat ni autoritat”, ha lamentat que senten molt a parlar de “Govern efectiu”, però no de “polítiques republicanes efectives”. Algunes de les seves propostes s’han incorporat íntegrament, com la fi dels concerts a les escoles que segreguen per sexe, però altres han estat “modificades sense autorització de la CUP”.

En aquesta línia, Sànchez ha instat JxCat i ERC a posar més concreció, perquè, si no, mantindran les seves quatre abstencions. Ha demanat concretar el procés constituent, tant pel que fa al calendari com a la participació ciutadana i tot el que té a veure amb la “multiconsulta”. Ha avisat que, mentre hi hagi “programa autonòmic” i “repartiment de carteres”, la CUP no alterarà el seu posicionament.

“Diumenge vam escoltar la veu del moviment republicà al carrer i ens demanen que ens la juguem”, ha sostingut Sànchez, en referència a la manifestació convocada per l’ANC. Ha aprofitat l’ocasió per a celebrar la sentència del Tribunal d’Estrasburg, que empara la crema de fotos del Rei en la llibertat d’expressió. “Aquesta sentència té molt sentit en el moment polític on ens trobem”, ha dit.