Després del congrés que va reunir unes 650 persones a Girona el passat mes de desembre, la CUP continua amb el seu procés de refundació anunciat a finals de juliol després de la patacada electoral a les generals del 23-J. A partir d'aquest cap de setmana començaran els debats territorials, que portaran l'organització arreu dels Països Catalans, i també cinc debats temàtics. El primer de tots tindrà lloc dissabte 20 de gener a Capellades i farà referència a la lluita institucional.

En el congrés de Girona aquest va ser un dels grans temes que es va tractar i en l'acte polític posterior als debats, l'alcalde de la ciutat, Lluc Salellas ja va deixar clar la importància que la CUP no renunciés ni al carrer ni a les institucions. "La CUP té la vocació d'arribar a més institucions i aplicar el seu programa. Assaltar el poder per implementar les nostres propostes. I l'institucional és un terreny de lluita més, forma part de la nostra estratègia revolucionària. Ara cal abordar tàcticament en quines institucions hem d'invertir més esforços", ha explicat en roda de premsa Non Casadevall, un dels portaveus del grup motor del batejat com a Procés de Garbí juntament amb Maria Gordillo. 

Tot a debat i analitzant els errors

"Tot està a debat. També quina política d'aliances, quina presencialitat hem de tenir, si hem de posar més peu al carrer o a les institucions. Està a debat on volem posar els nostres esforços", ha insistit Casadevall, preguntat per si aquest debat podria incloure, per exemple, plantejar-se si la CUP s'ha de presentar o no a les eleccions europees que se celebraran a principis de juny. En la presentació del Procés de Garbí, els cupaires van explicar que la refundació havia de servir per detectar els errors comesos en l'últim cicle polític, que donen per tancat. En aquest sentit, encara no n'han extret conclusions, però Gordillo ha avançat que en els últims mesos s'han analitzat les qüestions a millor en la feina institucional, les mancances del partit en els últims anys o els errors propis a l'hora d'organitzar-se. 

El debat sobre la lluita institucional d'aquest cap de setmana serà el primer de cinc que es faran fins a principis de març. Dissabte 17 de febrer se'n celebraran dos, un sobre la consecució de la independència i l'altre referent a la construcció de l'hegemonia i la batalla cultural. La setmana següent, el 24 de febrer, el debat se centrarà en la Unitat Popular i el seu programa polític, per acabar amb el cinquè debat el dos de març, sobre possibles canvis en el model organitzatiu del partit per assolir els seus objectius. Acabats aquests debats, temàtics i territorials, on el grup motor espera poder recollir les idees dels militants i de les persones simpatitzants de la CUP que volen participar del Procés de Garbí, seran ells els encarregats de fer una ponència base per a l'assemblea que se celebrarà a principis de juny i que serà el punt i final de la refundació.