La CUP comença a preparar el terreny davant de la situació processal que se li albira a la diputada al Parlament de Catalunya, Eulàlia Reguant, que aquest dimecres serà jutjada al Tribunal Suprem (TS) per negar-se a respondre VOX durant el judici al procés. Els cupaires tenen gola avall que l’alt tribunal acabarà condemnant i inhabilitant Reguant pel delicte de desobediència greu que se li imputa. “El Tribunal Suprem està assumint les tesis de l’extrema dreta perquè es preveu una sentència d’inhabilitació, la sentència de la venjança”, ha assegurat la diputada de la CUP al Congrés dels Diputats, Mireia Vehí, que ha afegit que s’està fent “justícia de part, de part del marc que posa l’extrema dreta". A més ha defensat que l’acusada va fer ús “del lliure exercici de l’objecció de consciència de no contestar un partit d’ultradreta”.

En aquest sentit, Vehí ha apuntat que el Suprem no actua de la mateixa manera amb l’objecció de consciència: “No hem vist que el debat sobre els metges que exerceixen objecció de consciència en l’avortament sigui matèria per al TS o que l’extrema dreta ho porti als tribunals”. A més, Vehí ha fet paral·lelismes entre la situació a Espanya i la victòria de Giorgia Meloni a Itàlia afirmant que és “paradigmàtic que la mateixa setmana que l’ultradreta guanya a Itàlia, aquí veiem com s’inhabilita una diputada per no contestar l’extrema dreta”.

 

Reguant, acusada de desobediència greu

La sala penal del TS jutjarà Reguant per un suposat delicte de desobediència greu a l’autoritat per negar-se a respondre les preguntes de l’acusació popular – VOX – durant el judici de l’1 d’octubre. Allà hi va comparèixer el febrer del 2019 com a testimoni, que està obligat a contestar totes les parts implicades en la causa. Per això el jutge Manuel Marchena ja la va multar amb 2.500 euros. Ara la Fiscalia demana 4 mesos de presó i d’inhabilitació per a sufragi passiu (el dret a ser escollida a les urnes) a la portaveu de la CUP, que serà jutjada al TS perquè és aforada com a diputada al Parlament i els fets van succeir fora de Catalunya.

En l’escrit de defensa, Reguant va esgrimir que va guardar silenci perquè va considerar que respondre a VOX li suposaria “un innegable perjudici moral”, al·legant que va actuar “guiada per una mena d’objecció de consciència, un sentiment de deure moral de escapar del paper discriminatori i abusiu seguit per l’acusació popular”. La vista oral s’havia fixat per l’1 i el 2 de març, però es va suspendre per un defecte de forma que s’ha pogut rectificar des de llavors.

I dijous, Antonio Baños

Al marge de Reguant, aquest dijous el jutjat penal número 30 de Madrid jutjarà l’exdiputat de la CUP, Antonio Baños, pel mateix delicte de desobediència greu i per negar a contestar VOX al judici del procés. A ell el jutgen en un tribunal penal perquè ja no és diputat i ha perdut la condició d'aforat. Baños sempre ha defensat que va callar “per marcar un límit i demostrar que el feixisme no pot entrar a cap institució, en la judicial tampoc”.