L'esquerra independentista de les comarques gironines ha denunciat que diverses organitzacions com la CUP, Alerta Solidària, la Forja i el sindicat SEPC han estat víctimes del presumpte cas d'espionatge dels Mossos d'Esquadra que va publicar La Directa.

Representants d'aquestes entitats asseguren haver rebut correus electrònics i missatges de persones que "fingien" ser-ne membres per treure'ls informació sobre mobilitzacions com l'11 de setembre. Els afectats denuncien que es tracta d'un intent de "reprimir" la seva activitat política i el moviment independentista i reclamen saber si es tracta d'una intervenció "orquestrada" per la Generalitat o des de l'Estat. També demanen la compareixença dels consellers d'Interior, Miquel Sàmper, i de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, i que es "depurin" responsabilitats dins del cos.

Correus per demanar informació

Concretament, el membre de la CUP Lluc Salellas ha explicat que el passat mes de juliol va rebre un correu electrònic d'una persona que es feia dir Marta i que s'identificava com una integrant de la Forja. Salellas ha detallat que va enviar el correu a través d'un grup d'entitats independentistes que feia quatre anys que no tenia activitat i que li demanava com s'organitzarien de cara a l'11-S. També li va demanar, explica, el contacte de l'Alba Artés, militant del SEPC, amb qui va contactar.

Artés ha explicat que li va demanar informació sobre convocatòries que la van "anar a buscar" per la seva "praxi política". "No són fets aleatoris", insisteix. En aquest sentit, ha exigit una "investigació interna" i depurar "responsabilitats". "Aquest atac no quedarà impune", afegeix.

En el cas d'en Pau Turró, de la Forja, el van contactar "suplantant" membres de la Forja del Baix Empordà. "Em van demanar ponències d'actes i què faríem per la diada", ha explicat. Tots tres van sospitar dels seus interlocutors i han explicat que les seves sospites van propiciar el procediment que va "permetre descobrir" la trama publicada per La Directa. "Ens sembla flagrant que es pagui un cos policial per perseguir l'independentisme", afirma Turró.

La querella d'Alerta Solidària

Alerta Solidària ja ha presentat una querella criminal per suplantació d'identitat i revelació de secret en nom de Lluna Berlanga, la portaveu del col·lectiu la Forja, i està previst que se'n presentin dues més per part de la CUP Nacional i la Forja.

El suposat espionatge

En aquesta suposada trama s'han arribat a enviar més d'una seixantena de correus falsos i hi ha hagut onze adreces suplantades des del febrer del 2020. S'enviaven els correus a altres organitzacions de l'entorn de l'esquerra independentista i se'ls demanava informació interna, com ponències, contrasenyes o números de telèfon, simulant que s'havien perdut les claus d'accés o bé que volien contactar-hi per fer xerrades. En alguns casos, com apunta el diari, els correus venien suposadament del Sindicat de Llogateres o del digital Vilaweb, que han negat haver-los enviat.

Els Mossos i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat han negat "cap actuació d'espionatge, suplantació d'identitat i accessos autoritzats".