La delegada del Govern, Teresa Cunillera, ha aprofitat l'acte de celebració del 41 aniversari de la Constitució per alertar que cal actualitzar la Carta Magna per demostrar la seva vigència i combatre el que ha descrit com a desafecció i incomprensió que desperta en les generacions joves. Cunillera ha reclamar defensar la Constitució des de la raó, descartant "l'èpica i els cops al pit".

"Si ens encaparrem en discussions sobre l'èpica dels símbols i les essències, no podem esperar més que conflicte. Perquè, en política, quan parlem des dels sentiments i no des de la raó, l'acord es fa impossible", ha advertit.

 CNP Guàrdia Civil i Mossos Constitució Sergi Alcàzar

Sergi Alcàzar

La delegada, tot i insistir que la Constitució es manté útil i vigent, ha recordat que només la van votar els qui tenen més de 60 anys, i atribueix part de la desafecció —el mateix terme que ja va evocar el 2007 el president José Montilla- i la incomprensió de les generacions joves cap als fonaments de la democràcia espanyola en el fet que no es reconeixen com a beneficiaris d'aquest text.

"Aquesta pulsió generacional és comprensible. I el nostre deure és demostrar la vigència de la Constitució", ha assegurat, admetent que resulta natural que hi hagi generacions que no només no s'hi sentin vinculades ni s'hi identifiquin, sinó que fins i tot la vegin com un fre.

No obstant, Cunillera ha alertat també contra els qui pretenen utilitzar la Constitució per evitar la negociació. "Escudant-nos en ella per evitar el debat polític o utilitzant-la partidistament, la debilitem, la deslegitimem i la posem en perill", ha alertat.

A l'acte hi han assistit representants del PSC, PP, Cs i el dirigent de Vox Ignacio Garriga, que no ha aplaudit el discurs. No hi havia representants de les forces independentistes ni dels comuns. Però sí el fiscal superior de Catalunya, Francesc Banyeres, l'inspector general de l'exèrcit, Fernando Lladre de Guevara, i comandaments dels cossos policials estatals a més del comissari en cap dels Mossos, Ferran López, entre d'altres.

 Autoritats Acte Constitucio Cunillera Sergi Alcazar

Sergi Alcàzar

En relació al pols de Catalunya amb l'Estat, ha assegurat als qui "legítimament aspiren a la independència" que "excepte l'odi i la intolerància, en el joc democràtic hi cap tot", però no hi ha lloc per als qui "ataquen l'essència democràtica" de l'Estat, per als qui retorcen les formes perquè no els agraden les regles del joc. "Dins de la llei, tot. Fora, res", ha subratllat alhora que reclamava un diàleg democràtic dins de la Constitució, que ha definit com la "pàtria del diàleg".

La delegada ha advertit que el futur requereix col·laboració, pacte i acord, que "negociar entre partits diferents és l'única manera de governar per a tota la ciutadania", que ningú s'ha d'espantar davant del diàleg perquè "és l'única manera de desinflamar postures, per avançar sense deixar ningú enrere ni excloure ningú ni cap territori".