El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, considera que, en la recerca d'una sortida al conflicte català, "qui pensi que es trobarà una solució sense el PSC, s'equivoca", donat el poder institucional i la implantació territorial del partit socialista.

Cuixart, en una entrevista que aquest diumenge publica el diari Ara, indica que a Òmnium treballen "per facilitar grans consensos de país" i aglutinar tots els sectors socials. "Hem d'entendre que tot això va més enllà dels partits i entitats sobiranistes. Estic segur que serem capaços d'implicar les entitats del tercer sector, sindicats, patronals, col·legis professionals, i també els comuns". Cuixart subratlla, a més, que "qui pensi que hi haurà solució sense el PSC, que governa a l'Hospitalet, Santa Coloma i bona part del Baix Llobregat, s'equivoca". "Nosaltres - continua - considerem el PSC entre els actors per a la construcció nacional".

Sánchez té por a escoltar

Segons el seu parer, el president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, "no només té por del diàleg, sinó al simple fet d'escoltar". "La marginació, per part del govern espanyol de torn, de la voluntat del 80 per cent de la societat catalana és permanent - indica - però no veig una altra manera de revertir la situació que no sigui ser més i sobretot ser més determinants".

Puntualitza, això no obstant, "que cal ser conscients que el moment de diàleg i negociació entre les parts no sempre arriba quan una de les parts vol, sinó quan les dues parts reconeixen que no tenen cap altra alternativa que els sigui més favorable". Davant la divisió entre organitzacions i partits independentistes amb la qual s'arriba a la Diada del pròxim 11 de setembre, Cuixart diu que aquesta jornada "serà, de nou, una demostració de perseverança", i que "seria una mala notícia que la gent deixés de lluitar". "Si això passarà - avança -, la presó no tindria sentit".

El president d'Òmnium argumenta que "la desorientació per la repressió és molt gran". "El 2017 se'ns deia que no renunciaríem a res i ara no se'ns concreta què farem", lamenta Cuixart, qui apunta que "ningú té una proposta màgica i, si la té, no l'ha dit en els dos últims anys". Reitera que l'única sentència "acceptable" després del judici del procés "és l'absolució" i, davant la proposta de convocar eleccions com a resposta a la resolució judicial, sosté que "la resposta ha de ser consensuada entre totes les parts". "No entendríem que no es posessin d'acord - avança -. És obvi que lamentem les disputes que fan que la gent es desmotivi, al mateix temps que també valorem els esforços de les últimes setmanes".

Cuixart qualifica de "debats estèrils, de vol gallinaci que no interessen gens" les polèmiques sobre si la confrontació amb l'Estat i el diàleg són opcions contradictòries o complementàries. En qualsevol cas, puntualitza, una resposta a la sentència del Tribunal Suprem no hauria de conduir els seus promotors a la presó. "Tot i que la presó pot ser també un altaveu de denúncia molt potent, trobaria absurda la decisió de portar a terme accions l'únic objectiu de les quals és entrar a la presó", addueix Cuixart.

El president d'Òmnium pronostica que "mai més res serà igual, i res d'allò que ha passat ha estat debades", pel que sosté: "D'aquí a uns anys, ho veurem com una etapa de creixement imprescindible".