El Centre Penitenciari de Lledoners compta des del 2009 amb una companyia de teatre. Aquell any es va fer el primer muntatge i des d'aquella primera experiència la iniciativa es va consolidar amb un acord de col·laboració amb l'Associació d'Actors i Directors de Teatre de Catalunya. En aquest marc s'organitzen representacions dins del centre, per als interns, i alguna representació per a familiars. Però també gires per altres centres. Fins aquí, tot plegat forma part de la rutina de reinserció, a través de múltiples activitats, per la qual aposta el sistema penitenciari de Catalunya.

Això no obstant, el taller de teatre de Lledoners ha incorporat des de l'any passat cares famoses i no precisament del món de la faràndula, sinó de la política. El president d`Òmnium, Jordi Cuixart, i el conseller Josep Rull s'han sumat al cartell de la darrera gira.

Els presos han representat dues obres de microteatre de la dramaturga Rosa Molina, Cafe hipodromme i Tequila, i les dues primeres escenes de Florido Pensil d'Andres Sopeña.

Rull, a més de dirigir la visió irònica sobre l'ensenyament de la postguerra que planteja Florido Pensil, té un paper a Tequila, pel qual, segons fonts dels assistents ha recollit crítiques molt favorables -i fins impressionades- que, això no obstant, quedaran reservades a les parets del centre. 

De la seva banda, Cuixart, acostumat a la feina com a polític sota els focus i damunt l’escenari, ha optat en el taller de teatre per encarregar-se de la feina entre bambolines.

La gira va portar el responsable d'Òmnium i el conseller el 19 de gener al centre penitenciari de Puig de les Basses, on van poder saludar la consellera Dolors Bassa, i el 26 de gener a Mas d'Enric, on es troba la presidenta del Parlament Carme Forcadell.

Tant a Mas d'Enric com a Puig de les Basses hi ha companyies de teatre i aquestes representacions formen part de la seves activitats que s'hi impulsen, igual com ho són, per exemple, les sortides programades per assistir a representacions a sales de Barcelona o de les poblacions properes als centres. 

A la gira organitzada des de Lledoners hi participaven a més de Rull i Cuixart, vuit presos més. Els desplaçaments s'adeqüen a les necessitats que imposa el règim de cadascun dels interns. En funció d'aquesta situació alguns dels reclusos s'han de desplaçar amb custòdia policial, però també és possible organitzar sortides programades, exclusivament amb personal del centre penitenciari, sense reforç policial, o fins i tot hi ha la possibilitat que presos en tercer grau hi acudeixen pels seus propis mitjans.

En aquest cas, Rull i Cuixart no es troben en la mateixa situació, atès que el president d'Òmnium, després de complir un terç de la seva pena ja ha començat a gaudir dels seus permisos penitenciaris.

No hi va haver problema el 19 de gener quan els presos actuar a Puig de les Basses, però sí el següent cap de setmanes, quan van acudir a Mas d'Enric. Funcionaris d'aquell centre van denunciar que quatre dels presos, entre els quals Cuixart, van abandonar el centre per la porta que habitualment utilitzen els funcionaris, perquè formaven part d'una sortida programada sense vigilància policia, mentre la resta ho van fer per la sortida habitual.

Aquests funcionaris van assegurar al Diari de Tarragona que aquest fet va estar a punt d'activar l'alarma per fugida de presos.

Des d'institucions penitenciàries es nega aquest fet. S'argumenta que els presos anaven acompanyats del subdirector de Règim Intern del Centre, en aquell moment màxim responsable de la presó, i del responsables de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima de la Conselleria de Justícia. Els funcionaris argumenten que no se’ls va comunicar que utilitzarien aquella porta reservada a personal autoritzat, la qual cosa generar confusió.

Aquest ha estat l'únic incident registrat amb motiu de les dues representacions. De moment, no hi ha més sortides programades per a la gira del taller de teatre de Lledoners.